Ministerul Energiei şi E-Distribuţie au semnat două contracte de finanţare nerambursabilă prin Fondul pentru Modernizare, în valoare totală de 122.799.965,59 lei (TVA inclusă), pentru modernizarea reţelelor de distribuţie în două dintre zonele în care operatorul de distribuţie activează.
”Ministerul Energiei şi E-Distribuţie au semnat două contracte de finanţare nerambursabilă prin Fondul pentru Modernizare, în valoare totală de 122.799.965,59 lei (TVA inclusă), pentru modernizarea reţelelor de distribuţie în două dintre zonele în care operatorul de distribuţie activează”, anunţă compania.
Astfel, E-Distribuţie Muntenia va realiza un proiect în valoare totală de 76.469.876,11 lei (TVA inclusă), pentru creşterea siguranţei în alimentare cu energie electrică a localităţilor Dascălu şi Petrăchioaia, prin modernizarea liniei Petrăchioaia din judeţul Ilfov. Valoarea maximă asigurată din Fondul pentru Modernizare este de 80% din cheltuielile eligibile, respectiv 50.578.291,16 lei, iar valoarea asigurată de beneficiar este de 25.891.584,95 lei (TVA inclusă).
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Proiectul vizează modernizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice, pentru reducerea pierderilor în reţea şi creşterea condiţiilor de siguranţă şi continuitate a serviciului de distribuţie în zonele Dascălu, Petrăchioaia, Ştefăneşti şi Afumaţi din judeţul Ilfov. Vor fi redimensionate şi reconfigurate circuitele de medie tensiune, vor fi modernizate posturile de transformare din aerian în anvelopă de beton şi vor fi integrate în sistemul de telecontrol noile posturi de transformare.
La rândul ei, compania E-Distribuţie Banat va realiza un proiect în valoare totală de 46.330.089,48 lei (TVA inclusă), pentru modernizarea reţelelor de distribuţie, prin realizarea de linii buclate de medie tensiune, constituite din cabluri de 20 kV, alimentate din staţiile de transformare 110/20/10 kV Fratelia şi Cetate din zona municipiului Timişoara, contribuind la creşterea siguranţei în alimentarea consumatorilor din această zonă.
Din valoarea totală a proiectului, valoarea maximă asigurată din Fondul pentru Modernizare este de 80% din cheltuielile eligibile, respectiv 30.647.534,14 lei, în timp ce valoarea asigurată de către E-Distribuţie Banat este de 15.682.555,34 lei (TVA inclusă).
Ca parte a acestui proiect, vor fi reconfigurate liniile de medie tensiune dintre staţiile de transformare Cetate şi Fratelia din Timişoara, pe o lungime de aproximativ 18,5 km, astfel încât ele vor conecta, în total, 23 de posturi de transformare, şi va fi înfiinţat un Punct de Conexiune de medie tensiune. De asemenea, vor fi modernizate posturile de transformare existente din zonă şi vor fi instalate unele noi care vor fi integrate în sistem de telecontrol, în beneficiul locuitorilor din această zonă. În plus, reţeaua de comunicaţii se va pregati pentru trecerea la comunicaţii mai securizate, prin fibră optică, pentru schimburile de informaţii pentru monitorizare şi control/comanda la distanţă.
”Vorbim despre tranziţia energetică de ceva timp deja şi ne bucurăm să vedem că începe să se acorde atenţie şi reţelelor de distribuţie a energiei electrice, adică exact cele care stau la baza acestei tranziţii şi care au nevoie de investiţii semnificative în dezvoltare şi modernizare, pentru a face faţă nevoilor viitorului. Cele două proiecte pentru care companiile E-Distribuţie vor primi acum finanţare nerambursabilă, alături de cele care sunt deja în curs de implementare, vor contribui la trecerea cât mai lină către noua paradigmă în energie”, spune Monica Hodor, director general al companiilor E-Distribuţie.
În urma lucrărilor de modernizare, la nivelul reţelei de distribuţie vor fi înregistrate reduceri ale pierderilor de energie din reţea şi impact atenuat asupra mediului. Proiectul are efect direct asupra capacităţii reţelei de a distribui energie noilor consumatori şi de a creşte nivelul de digitalizare pentru îmbunătăţirea gestionării întreruperilor neplanificate, pentru alimentarea în siguranţă a clienţilor.
“Din primele zile ale mandatului meu am spus ca investiţiile reprezintă prioritatea mea absolută. Consolidarea sistemului energetic naţional prin reţeaua de distribuţie este, de asemenea, o prioritate şi este esenţial să dezvoltăm cât de mult posibil capacităţile de producţie a energiei verzi, de la parcurile eoliene la cele de energie solară. Nu putem face asta decât prin investiţii continue, prin accelerarea Fondului pentru Modernizare şi absorbţia fondurilor europene. Lucrăm, cu toţii, la capacitate maximă, astfel încât aceste proiecte să prindă contur cât se poate de repede”, spune ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Valabilitatea ambelor contracte se încheie la expirarea perioadei de monitorizare a durabilităţii proiectelor, adică cinci ani de la data punerii în funcţiune a investiţiilor. Conform graficelor de implementare estimate de către companiile E-Distribuţie, proiectele vor fi finalizate în 2026.
E-Distribuţie Banat a atras, până în prezent, finanţări nerambursabile în valoare totală de 63.449.882,07 lei pentru investiţii, prin prezentul proiect prin Fondul pentru Modernizare şi prin proiectul POIM 10.2 „Intervenţii inteligente pentru optimizarea consumului la clienţii finali şi îmbunătăţirea calităţii serviciului de distribuţie prin utilizarea de date de consum de înaltă calitate - localitatea Timişoara, judeţul Timiş”. E-Distribuţie Muntenia a atras, până în acest moment, finanţări nerambursabile în valoare totală de 91.173.057,45 lei - prin prezentul proiect prin Fondul pentru Modernizare şi prin POIM 10.2 ” Intervenţii inteligente pentru optimizarea consumului la clienţii finali şi îmbunătăţirea calităţii serviciului de distribuţie prin utilizarea de date de consum de înaltă calitate în judeţul Giurgiu”.
În total, până în prezent, cele trei societăţi E-Distribuţie au atras finanţări nerambursabile în valoare totală de 238.995.704 lei.
Companiile E-Distribuţie operează reţele cu o lungime totală de peste 133.000 de kilometri în trei zone importante ale ţării: Sud Muntenia (inclusiv Bucureşti), Banat şi Dobrogea, acoperind o treime din piaţa locală de distribuţie, şi dezvoltă un program de investiţii pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor, siguranţa şi performanţa reţelelor şi implementarea locală a standardelor de mediu ale grupului Enel. Reţelele electrice operate de către cele trei companii E-Distribuţie numără 287 de staţii de transformare şi peste 24.000 de posturi de transformare. În 2022, acestea au distribuit 15,5 TWh de energie electrică, prin linii electrice de înaltă, medie şi joasă tensiune.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.