Interdicţia anunţată de preşedintele american Donald Trump pentru tranzacţiile prin intermediul aplicaţiei de mesagerie WeChat, care va intra în vigoare de la 15 septembrie, va tăia legăturile cu familiile şi prietenii din China, se tem milioane de utilizatori din Statele Unite, aceştia fiind pe cale să devină noi victime ale blocajului din relaţiile celor două ţări, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

WeChat, deţinută de gigantul chinez al internetului Tencent Holdings, este populară în rândul studenţilor şi expaţilor chinezi şi al unor americanni care au relaţii personale sau de afaceri în China.

Majoritatea aplicaţiilor de mesagerie din Statele Unite, inclusiv Facebook Messenger, Whatsapp şi Telegram, au fost blocate în China.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Am venit în Statele Unite pentru accesul liber la informaţii. Simt că am devenit o ţintă a lui Trump. Trăiesc cu frica permanentă că aş putea fi decuplată de prieteni şi familie”, a declarat Tingru Nan, un absolvent chinez al University of Delaware.

Interdicţia ar deconecta mult mai mulţi utilizatori decât cei până la 6 milioane de chinezi care trăiesc în Statele Unite. În ultimele trei luni, WeChat a avut în medie 19 milioane de utilizatori activi pe zi, potrivit firmei de analiză Apptopia.

Expaţii, care sunt adepţii evitării restricţiilor opresive din ţara lor de origine, pregătesc planuri de rezervă în America.

Unii utilizatori ai WeChat au început să recurgă la un număr limitat de aplicaţii care mai sunt disponibile în China, între care Skype şi LinkedIn, deţinute de Microsoft.

Alţii intenţionează să facă ceea ce fac acasă pentru a evita aşa-numitul “Great Firewall” (blocarea aplicaţiilor străine în China), prin utilizarea unor reţele virtuale private (VPN), care maschează identitatea unui utilizator într-o reţea publică.

”Când sunt în China am nevoie de VPN pentru ca Gmail şi Instagram să funcţioneze. Nu mi-am imaginat niciodată că voi avea nevoie să fac lucruri similare în Statele Unite”, a spus Tao Lei un angajajat în domeniul tehnologiei din Philadelphia.

Allison Chan, o chineozo-americancă din Florida, foloseşte VPN de fiecare dată când merge în China, pentru a accesa site-uri ca Facebook, Google şi Twitter, care au fost blocate de guvernul chinez.

Ea  spus că WeChat a fost un instrument major pentru ea şi familia ei, pentru a comunica cu bunicii din China.

”Înţeleg argumentul referitor la securitate, dar pentru mine a fost vorba mai mult despre comunicarea cu familia mea. Părinţii mei sunt îngrjoraţi în privinţa bunicilor mei pentru că sănătatea lor este în declin şi doresc să fie informaţi în mod constant despre starea lor”,  a spus Chan.

Unii expaţi din America mai sunt îngrijoraţi că acesta este doar cel mai recent caz de conflict în relaţia dintre SUA şi China, care se înrăutăţeşte.

”Părinţii mei sunt mai îngrijoraţi decât mine când văd ştirile. M-au rugat să mă gândesc serios să revin în China, având în vedere actualul mediu politic”, a spus Yun Li, designer specializat în experienţa utilizatorilor în Boston, care provine din Guangdong, China.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.