Grupul energetic MET din Elveţia intră pe piaţa din România de producţie de energie din surse regenerabile, cumpărând participaţia inregrală într-un proiect solar aflat în stadiu avansat de proiectare. Proiectul de 52 MWp poate ajunge la o producţie de energie de aproximativ 82 GWh pe an, echivalentul consumului anual din circa 50.000 de gospodării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Compania europeană de energie MET Group, cu sediul în Elveţia, anunţă intrarea pe piaţa din România de producţie de energie din surse regenerabile, prin achiziţionarea integrală a participaţiei într-un proiect solar aflat în stadiu avansat de proiectare. Proiectul de 52 MWp ar putea ajunge la stadiul de "ready-to-build" până în primul trimestru al anului 2023”, anunţă grupul.

MET a semnat un acord pentru achiziţia companiei care deţine drepturile pentru un proiect fotovoltaic de 52 MWp. Proiectul, care poate ajunge la o producţie de energie de aproximativ 82 GWh pe an, echivalentul consumului anual din circa 50.000 de gospodării, este amplasat în sudul României, în apropiere de Bucureşti şi ar putea deveni operaţional în 2024.

România este a patra piaţă unde MET Group preia proiecte de producţie de energie din surse regenerabile, după tranzacţii similare în Italia, Spania şi Polonia. MET a anunţat cumpărarea unui proiect fotovoltaic în Italia de 213 Mwp, în Spania a unui proiect aflat în etapa "ready-to-build" de 50 MWp şi, respectiv  a unui proiect de 60 MWp în Polonia. Proiectele din Italia vor fi gestionate prin Keppel MET Renewables AG, un joint-venture care are la bază parteneriatul strategic dintre MET şi Keppel Infrastructure pentru identificarea de oportunităţi în Europa de Vest pe segmentul producţiei de energie din surse regenerabile.

Proiectul fotovoltaic din România se încadrează în strategia MET Group de dezvoltare a portofoliului european de pe segmentul regenerabile, reprezentând un pas important în atingerea obiectivelor grupului în acest sens. La nivelul MET există o divizie specială pentru administrarea activelor verzi, care oferă expertiza necesară şi sprijinul pentru implementarea strategiei pe segmentul regenerabile, obiectivul grupului fiind de a atinge un portofoliu verde de 2 GW până în 2026, devenind astfel jucător activ în tranziţia energetică din Europa.

MET Group este deja prezent în România de peste 13 ani prin subsidiara locală MET Romania Energy, furnizând energie electrică, gaze naturale şi alte servicii energetice pentru consumatori casnici şi industriali.

„Ne bucurăm să adăugăm România portofoliului de active pentru producţia de energie din surse regenerabile, printr-un proiect atât de promiţător. Urmărim piaţa din România de ceva timp, reuşind să dezvoltăm parteneriate foarte bune cu dezvoltatori locali. Avem, de asemenea, o bază importantă de alte proiecte locale la care ne uităm pentru viitoare achiziţii. Sunt încrezător în ceea ce priveşte evoluţia segmentului de regenerabile în România, o piaţă matură, în acelaşi timp, însă, oferim investitorilor un echilibru în ceea ce priveşte raportul risc-beneficii”, spune Octavian Georgescu, şeful diviziei MET pentru producţia de energie din surse regenerabile.

Florin Frunză, CEO MET Romania Energy, a declarat că noul proiect de panouri fotovoltaice marchează un moment notabil pentru MET Group, fiind prima investiţie în producţia de energie din surse regenerabile din România.

”MET România asigură astfel, o simbioză perfectă, între noua capacitate de producţie de ultima generaţie şi portofoliul local de energie şi servicii conexe oferit consumatorilor de pe piaţa locală. Investiţia este, totodată, o reconfirmare a faptului ca ţara noastră este un pilon important în strategia grupului de a dezvolta şi diversifica capacităţi de producţie de energie din surse regenerabile şi am credinţa că aceasta este doar începutul în materie de investiţii în energie verde la noi”, afirmă Frunză.

MET Group este o companie energetică integrată, cu sediul central în Elveţia şi operaţiuni şi active pe pieţele gazelor naturale şi energiei electrice, cu prezenţă prin subsidiare în 13 ţări şi 27 de pieţe naţionale de gaze naturale şi în 22 de centre internaţionale de tranzacţionare. În 2021, veniturile consolidate din vânzări ale Grupului MET s-au ridicat la 18,1 miliarde de euro, volumul de gaze naturale tranzacţionate fiind de 55 BCM, iar cel de energie electrică de peste 50 TWH.

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.