Principalele bănci europene, inclusiv Deutsche Bank şi Lloyds Banking Group, au evidenţiat miercuri riscurile în creştere venite din partea creditelor neperformante, pe măsură ce economia globală se luptă cu creştere lentă şi inflaţie ridicată, transmite Reuters.
Autorităţile de reglementare financiară şi investitorii urmăresc cu atenţie modul în care băncile navighează în climatul economic incert şi caută în special orice semne de stres în registrele de credite ale băncilor.
Cea mai recentă explozie a veniturilor băncilor din Europa a evidenţiat tendinţe mai ample în sectorul bancar global, unde băncile de investiţii sunt sub presiune din cauza tranzacţiilor puţine, în timp ce ratele mai mari ale dobânzilor contribuie la profitabilitatea serviciilor bancare cu amănuntul.
Lloyds a înregistrat costuri mai mari pentru împrumuturile cu probleme şi a ratat aşteptările privind profitul pentru prima jumătate a anului, deoarece problemele economice ale Marii Britanii au afectat finanţele sale şi au crescut presiunea asupra conducerii pentru a face mai mult pentru a ajuta economisitorii.
Analiştii JPMorgan au spus că nivelurile peste aşteptări ale Lloyds pentru împrumuturile potenţial deteriorate, cu 76%, până la 662 de milioane de lire sterline (855 de milioane de dolari), şi scăderea volumului de împrumuturi ar declanşa o scădere a performanţei Lloyds pe ansamblul anului.
Acţiunile Lloyd's au scăzut cu 3% miercuri, în urma informaţiilor.
Ratele mai mari ale dobânzilor au ajutat UniCredit să depăşească puternic aşteptările privind câştigurile în al doilea trimestru. Deşi banca continuă să anticipeze o creştere semnificativă a costului riscului pe viitor, aceasta va fi mai mică decât se anticipase.
”Nu ne aşteptăm la o creştere a costului riscului de tipul Armaghedon. Continuăm să împingem în viitor şocurile aşteptate”, a spus CEO-ul Andrea Orcel.
Săptămâna aceasta, Fondul Monetar Internaţional şi-a îmbunătăţit estimările de creştere globală pentru 2023, având în vedere activitatea economică rezistentă din primul trimestru, dar a spus că provocările persistente afectează perspectivele pe termen mediu.
Inflaţia era în scădere şi stresul acut din sectorul bancar s-a retras, a spus acesta, dar balanţa riscurilor cu care se confruntă economia globală a rămas înclinată spre scădere, iar creditarea a fost strânsă.
Tot în această săptămână, Banca Centrală Europeană a raportat că cererea de împrumuturi a companiilor din zona euro a scăzut în ultimul trimestru la cel mai redus nivel înregistrat vreodată şi are loc probabil o scădere suplimentară în timpul verii, deoarece băncile continuă să înăsprească accesul la credit.
Autoritatea de reglementare financiară din Germania, BaFin, a cerut băncilor să crească suma de bani alocată drept provizioane pentru creditele neperformante.
Deutsche Bank a declarat miercuri că provizioanele pentru credite neperformante aproape s-au dublat în al doilea trimestru faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 401 milioane de euro.
Directorul financiar James von Moltke a declarat reporterilor că cea mai mare bancă din Germania a înregistrat ”o încetinire în unele sectoare”.
Banca se aşteaptă acum că provizioanele pentru împrumuturile neperformante să se afle ”la limita superioară” a estimărilor sale anterioare.
În Spania, Santander, a evidenţiat o slăbiciune pe piaţa sa cheie, Brazilia, unde profitul net a scăzut cu 52% faţă de anul trecut, din cauza creşterii costurilor determinată de inflaţie, a impactului negativ al inversării impozitelor şi o scădere cu 4,3% a veniturilor nete din dobânzi.
Directorul financiar al lui Santander a spus că împrumuturile neperformante din Brazilia ar fi putut deja să atingă vârful.
În cursul acestei săptămâni, autorităţile bancare din Uniunea Europeană urmează să publice rezultatele testelor de stres, pentru a verifica modul în care băncile ar putea face faţă unei perioade lungi de inflaţie şi rate ale dobânzilor ridicate.
Banca Centrală Europeană a ridicat costurile împrumuturilor din zona euro la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani.
Dobânzile mai mari au ajutat unele bănci să sporească performanţa.
UniCredit a reuşit să-şi ridice profitul net şi obiectivele de recompensare a acţionarilor pe ansamblul anului, după ce veniturile au crescut cu un sfert de la an la an. Acest lucru a făcut ca acţiunile băncii să crească cu aproximativ 2% miercuri, Jefferies spunând că vede un potenţial de creştere pentru veniturile nete din dobânzi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.