Transmiterea către Comisia Europeană a 12 din cele 16 Programe Operaţionale 2021-2027, cu o alocare aproximativă de 33 mld euro (77% din totalul disponibil), distribuirea primelor mii de vouchere sociale ca parte a pachetului guvernamental „Sprijin pentru România” şi transmiterea primei cereri de plată din PNRR în valoare de 3 miliarde de euro, pentru 21 de ţinte şi jaloanele aferente trimestrului IV din 2021 sunt câteva dintre principalele puncte ale sintezei activităţilor Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene pentru primele săptămâni de mandat ale ministrului Marcel Boloş, .
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a anunţat bilanţul principalelor activităţi derulate în intervalul 3 mai – 9 iunie, odată cu preluarea mandatului de către ministrul Marcel Boloş, care a deţinut acelaşi portofoliu şi în perioada noiembrie 2019 – decembrie 2020 când România a raportat o absorbţie de 4,4 miliarde de euro, conform unui comunicat de presă al instituţiei.
„Mandatul anterior a stat în special sub semnul negocierilor cu Comisia Europeană în contextul nevoii de realocare urgentă a finanţărilor ca răspuns la pandemia de Covid-19, în timp ce construiam prima versiune a programelor operaţionale 2021-2027. Obiectivul în 2020 era ca pentru prima oară România să înceapă negocierile cu Comisia înainte de începerea exerciţiului financiar”, explică ministrul Marcel Boloş. În prezentul mandat, derulat în contextul războiului din Ucraina şi al crizei preţurilor la energie şi pentru materialele de construcţie, prioritatea ministerului investiţiilor şi programelor europene se referă concomitent la implementarea PNRR şi la operaţionalizarea celor 16 programe operaţionale aferente 2021-2027. „Motorul dezvoltării României îl reprezintă investiţiile, iar sursa sigură de finanţare o reprezintă fondurile europene. Avem la dispoziţie aproximativ 96 de miliarde de euro, de trei ori mai mult decât în precedenta perioadă de programare, datoraţi suprapunerii perioadelor de programare 2014-2020 şi 2021-2027, precum şi planului naţional de redresare şi rezilienţă. O şansă istorică pe care nu o putem rata! Mă bucur să văd o mobilizare generală atât la nivelul Guvernului României, cât şi la nivelul administraţiei locale şi, foarte important, în rândul aparatului propriu al MIPE”, a afirmat Marcel Boloş.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Principalele realizări ale MIPE în perioada 3 mai – 9 iunie:
Ca urmare a avizării în Guvernul României, a fost transmis Comisiei Europene Acordul de Parteneriat 2021-2027, precum şi 12 din cele 16 Programe Operaţionale pentru perioada 2021-2027, a căror valoare se ridică la aproximativ 33 miliarde de euro, adică 75% din alocarea totală.
A fost operaţionalizată emiterea, distribuirea şi încărcarea celor 2,5 milioane de vouchere sociale oferite prin programul guvernamental „Sprijin pentru România”. Valoarea nominală este de câte 250 lei acordaţi o dată la două luni, până la sfârşitul anului, fiind cea mai mare iniţiativă de acest gen din istoria României. Primele carduri au fost distribuite de Poşta Română vineri, 10 iunie, înainte de primul termen asumat oficial. Găsiţi aici mai multe informaţii: https://bit.ly/3mrLZvu.
Tot ca parte a programului „Sprijin pentru România” este finanţat sectorul agroalimentar prin Programul Operaţional Competitivitate (POC). Pentru acordarea acestui sprijin, MIPE a pregătit o schemă de ajutor de stat, cu două măsuri: microgranturi şi granturi pentru capital de lucru, în valoare însumată de 300 milioane de euro, mai indică sursa citată.
La 31 mai, a fost trimisă către Comisia Europeană prima cerere de plată din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. În valoare de aproximativ 3 miliarde de euro, ea cuprinde cele 21 de ţinte şi jaloanele aferente trimestrului IV din 2021. Această cerere a presupus încărcarea tuturor documentelor justificative privind îndeplinirea ţintelor şi jaloanelor, mai exact 180 de documente, aferente celor 21 de jaloane/ţinte pe care le-am inclus în cererea de plată.
Potrivit sursei menţionate, a fost publicat Calendarul centralizator şi Sinteza apelurilor de proiecte. Astfel, publicul larg are acces la informaţii detaliate despre apelurile pe care le va lansa fiecare minister/ instituţie coordonatoare de investiţii, precum datele estimate pentru lansarea fiecărui apel în parte.
A fost adoptată OUG nr. 64/2022 privind ajustarea preţurilor şi a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile. Actul normativ reechilibrează contractele de lucrări, respectiv ale celor de produse/servicii aflate în strânsă legătură cu execuţia lucrărilor, afectate de creşterea preţurilor la materiile prime şi la energie. Peste 7.000 de proiecte vor beneficia de mecanismele prin care sunt decontate din fonduri europene valorile rezultate din creşterea preţurilor. În acest sens, au fost aprobate Metodologiile care oferă beneficiarilor exemple concrete de aplicare a formulelor de ajustare a preţurilor şi explicaţii privind modelul de întocmire a actelor adiţionale la contractele de achiziţie. În final, ne aşteptăm la un impact între 0,7 şi 1,2 miliarde euro, care sprijină deblocarea şantierelor. Detalii aici: https://bit.ly/3xoYMFz.
Au fost făcuţi paşi importanţi spre finalizarea Măsurii 4.1.1, iar OUG pentru implementarea ei este publică pe site-ul MIPE. Este o măsură foarte cerută în aceste vremuri de criză prin care trece România post-pandemică, prin care se finanţează granturi pentru investiţii în retehnologizare acordate IMM-urilor, în vederea refacerii capacităţii de rezilienţă, în valoare de peste 400 milioane de euro.
La 24 mai a fost finalizată livrarea tranşei IV de ajutoare alimentare acordate prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (#POAD). Astfel, aproximativ 1,18 milioane de persoane au primit pachete cu produse esenţiale, fără nicio zi de întârziere. Mai multe detalii aici: https://bit.ly/3Q4lJoL.
Guvernul României a aprobat contractul de finanţare încheiat de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene cu Banca Europeană de Investiţii pentru intermedierea de fonduri în valoare de 300 milioane euro din PNRR. Astfel, vor fi sprijinite întreprinderile în creştere pentru a stimula inovarea, în special în sectoare-cheie, cum ar fi acţiunile climatice şi digitalizarea. Găsiţi aici informaţii suplimentare: https://bit.ly/3xbwnBr.
„În perioada 10-12 mai 2022, o delegaţie a Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), condusă de ministrul Marcel Boloş, a purtat la Bruxelles discuţii cu mai mulţi reprezentanţi ai Comisiei Europene în vederea validării măsurilor propuse de România, pentru evitarea posibilelor riscuri de întârziere în etapele asumate. Discuţiile purtate de delegaţia MIPE la Bruxelles au acoperit multiple tematici, de la pregătirea primei cereri de plată a României din PNRR în valoare de 2,944 miliarde euro, din care 2,037 miliarde euro reprezintă sprijin nerambursabil (granturi) şi 0,907 miliarde euro sprijin sub formă de împrumut, până la aprobarea până la începutul lunii iunie 2022 a mai multor scheme de ajutor de stat aferente programelor de sprijin pentru IMM-uri”, mai indică sursa amintită.
În 1-2 iunie, o delegaţie a MIPE a participat la Luxemburg la reuniunea „Consiliului Afaceri Generale – format coeziune” şi au avut discuţii cu reprezentanţii Băncii Europene pentru Investiţii (BEI), pe tema implementării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.