Activitatea de public affairs, dialogul sectorului economic şi societăţii cu politicienii şi administraţia, este în creştere în România, iar nevoia de consultare în ce priveşte dezvoltarea politicilor publice este vizibilă inclusiv în cazul decontului precompletat e-TVA, unde Ministerul Finanţelor a intrat în discuţii costructive cu mediul de afaceri şi regândeşte o serie de decizii deja luate, afirmă Laura Florea, vicepreşedinte Romanian Business Leaders (RBL) şi preşedinte PACE (Public Affairs Community of Europe), la Maratonul Made in Romania, organizat de PROFIT NEWS TV.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Public affaris este o zonă încă în creştere pentru antreprenoriatul românesc. Cei care se pricep să facă public affairs foarte bine sunt corporaţiile, asociaţiile cu vechime, ONG-uri foarte mari care sunt corporaţii ele însele. Dar, Romanian Business Leaders, care este o organizaţie de antreprenori foarte mare, face din ce în ce mai mult acest lucru. Suntem în dialog permanent cu zona politică. În dimineaţa aceasta au avut loc întâlniri cu ministrul Finanţelor pe e-TVA. Aşadar, suntem din ce în ce mai prezenţi în zona politică, în zona de administraţie centrală, chiar de administraţie locală, pentru că trebuie să fim parte a procesului de înfăptuire a politicilor publice", a spus reprezentantul RBL.

Dialog există între autorităţi şi mediul de afaceri, dar în unele cazuri acest dialog nu are loc la momentul potrivit, ci abia după ce au fost luate decizii, iar unele lucruri trebuie modificate.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Este o industrie de public affairs înfloritoare în România, iar asta se întâmplă pentru că dialog există, un lucru extraordinar de bun. Este dezirabil ca oamenii politici şi cei care administrează ţara să se consulte cu zona economică şi cu societatea civilă atunci când gândesc politici publice. Dacă le fac din birou, fără consultare, pot să iasă monştri. Asta este discuţia pe care noi o avem în permanenţă, poate din punctul meu de vedere cu un ton mai colaboraţionist, ”Haideţi să ne uităm”, decât să le reproşăm că nu s-au uitat. În dimineaţa aceasta, apropo de e-TVA, ceea ce am văzut este că se regândesc, că au alte termene", a declarat Laura Florea. ţi>

Chiar dacă există spaţiu pentru îmbunătăţiri în ce priveşte dialogul, România stă destul de bine la transparenţă comparativ cu o serie de vecini. "România în privinţa transparenţei stă destul de bine. Există acces la informaţie, o vezi. Sigur că se întâmplă lucruri şi în spatele uşilor închise, dar în general există o transparenţă destul de mare şi, faţă de ţările din jurul nostru, suntem un sector foarte bine reprezentat. Faţă de Ungaria, faţă de Bulgaria, în Cehia e ceva mai bine, faţă de Polonia, stăm mult mai bine în zona aceasta", a explicat vicepreşedintele RBL.ţi>

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.