Magazinele Debenhams vor fi închise după eşuarea eforturilor de ultim moment pentru salvarea acestora, iar toţi cei 12.000 de angajaţi îşi vor pierde probabil locurile de muncă, relatează BBC.
Debenhams, care operează 124 de magazine, a intrat pentru a doua oară în administrare specială în luna aprilie, iar speranţele de salvare au depins de o oferă venită din partea companiei JD Sports. Speranţele de salvare a lanţului de magazine cu o istorie de 242 de ani s-au risipit însă după ce JD Sports s-a retras de la discuţii.
Cele 12.000 de locuri de muncă ale companiei vor fi desfiinţate în următoarele luni, dacă administratorii acesteia nu vor reuşi să încheie un acord pentru întreaga companie sau o parte din aceasta.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Angajaţii au primit această veste în dimineaţa zilei de marţi.
Magazinele Debenhams vor continua să accepte cardurile lor pentru cumpărături în magazine, iar returnările de produse vor decurge normal.
Hilco, firmă de restructurare specializată în lichidarea comercianţilor cu amănuntul, va începe să lucreze în magazine de miercuri, pentru a începe compensarea stocurilor.
Ştirile referitoare la Debenhams au venit la câteva ore după ce proprietarul Topshop, Arcadia, a intrat în administrare specială, punând în pericol 13.000 de locuri de muncă.
Condiţiile dificile de pe piaţa comerţului cu amănuntul în timpul pandemiei de coronavirus s-au dovedit a fi ultima lovitură pentru ambele firme, care au cumultat peste 25.000 de angajaţi.
”S-au luat toate măsurile rezonabile pentru a finaliza o tranzacţie care să asigure viitorul Debenhams. Cu toate acestea, mediul economic este extrem de dificil şi, împreună cu incertitudinea cu care se confruntă industria de retail din Marea Britanie, nu s-a putut ajunge la o tranzacţie viabilă", a declarat Geoff Rowley de la FRP Advisory, co-administrator al Debenhams şi partener la FRP.
Administratorii au declarat că perspectivele unei operaţiuni de restructurare sunt ”extrem de incerte” şi, prin urmare, ”au conchis cu regret” că ar trebui să înceapă lichidarea Debenhams UK, în timp ce vor continua să caute oferte pentru toată afacerea sau părţi ale afacerii.
Retailerul a tăiat deja aproximativ 6.500 de locuri de muncă începând din luna mai, în încercarea de a-şi continua activitatea.
Richard Lim, director executiv al Retail Economics, a declarat: ”Nu putem exagera semnificaţia acestui colaps, având în vedere vastul portofoliu imobiliar, numărul de locuri de muncă afectate şi reverberaţiile resimţite în întreaga industrie. Realitatea este că Debenhams a fost depăşit de concurenţi mai agili, nu a reuşit să accepte schimbarea şi a rămas cu o propunere obositoare.
Impactul pandemiei a accelerat dispariţia, dar problemele de bază din cadrul afacerii au fost cauza principală".
Julie Palmer, partener la Begbies Traynor, a declarat la rândul ei: ”Venind atât de rapid după prăbuşirea Arcadia, ştirile de astăzi reprezintă un moment cu adevărat sumbru pentru High Street.”
Fostul preşedinte al lui Debenhams, Sir Ian Cheshire, a declarat pentru BBC că se simte ”îngrozitor de rău” pentru angajaţii săi. El a spus că Debenhams a fost ”prins într-o cămaşă de forţă”, cu prea multe puncte de vânzare pe High Street, cu contracte de închiriere pe termen lung. Trebuie să fii mult mai rapid şi prezent mult mai mult online”, a spus el, adăugând că lanţul s-ar fi descurcat mai bine cu aproximativ 70 de magazine.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.