Banca Naţională a României (BNR) lucrează la un proiect prin care analizează gradul de îndatorare a populaţiei şi care vizează îndreptarea creditării spre direcţii mai sustenabile, nu restricţionarea accesului la creditare, a spus joi viceguvernatorul BNR Liviu Voinea, în cadrul conferinţei pentru lansarea Raportului asupra stabilităţii financiare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Voinea a spus că este analizat în prezent atât gradul de îndatorare a populaţiei, cât şi sustenabilitatea datoriilor acumulate.

”Au loc analize, discuţii, nu de ieri, de azi, ci de mai bine de un an. Este o analiză asupra gradului de îndatorare a populaţiei şi a sustenabilităţii acesteia. (...) Este un efort în lucru, nu aş intra în detalii. Scopul lui însă nu este de a limita creditarea, ci de a o orienta către direcţii sustenabile”, a spus Voinea.

El a precizat că BNR susţine creditarea în moneda naţională, pe termen lung, cu dobândă fixă.

”Aşa cum Banca Naţională a spus în repetate rânduri, dorim să susţinem creditarea în special în moneda naţională, în special pe termen lung, pentru investiţii, şi cu dobândă fixă. Nu înseamnă că un anume proiect sau altul îşi propune să restricţioneze accesul, ci să orienteze mai bine creditarea. În acest moment, suntem încă în discuţii cu industria, în interiorul băncii. Când va fi un astfel de material, îl vom prezenta public”, a explicat viceguvernatorul.

În cadrul prezentării raportului, Voinea a atras atenţia asupra creşterii volatilităţii pe pieţele internaţionale din ultima perioadă, în special pe pieţele emergente, volatilitate care se vede în creşterea costurilor de finanţare şi a randamentelor titlurilor de stat.

În cadrul aceleiaşi conferinţe, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a subliniat că banca centrală vrea să promoveze, prin Raportul asupra stabilităţii financiare, o discuţie serioasă despre creditul ipotecar, nu una de tipul ”alba-neagra”, cu lozinci care fac referire la descurajarea creditării de către banca centrală.

”Ne aflăm la începutul unui nou ciclu de evoluţie financiară. S-a terminat perioada dobânzilor foarte scăzute sau negative. Aşteptăm să vedem ce va hotărî şi Banca Centrală Europeană (BCE)”, a spus Isărescu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.