Lira sterlină şi euro au crescut joi, după ce Banca Angliei a devenit prima bancă centrală majoră care a majorat ratele dobânzilor de la începutul pandemiei, în timp ce Banca Centrală Europeană (BCE) a declarat că va continua să-şi reducă achiziţiile de obligaţiunile care au rolul să susţină economia zonei euro în timpul pandemiei de Covid-19, transmite Reuters.
Lira sterlină a crescut cu 0,7%, până la un maxim de două săptămâni de 1,3368 dolari pe unitate, după ce Banca Angliei şi-a majorat rata principală a dobânzii la 0,25%, de la un minim istoric de 0,1%.
Euro a crescut cu 0,35%, până la 1,13350 dolari pe unitate, în urma anunţului BCE că va reduce achiziţiile de obligaţiuni în cadrul Programului său de achiziţii de urgenţă în caz de pandemie, de 1.850 miliarde de euro, şi va încheia programul, aşa cum era de aşteptat, în martie.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Totuşi, BCE va intensifica cumpărarea de obligaţiuni în cadrul Programului de achiziţie de active (APP) de lungă durată, dar mai rigid.
”BCE a surprins piaţa cu dimensiunea relativ limitată a achiziţiilor lunare APP în viitor, deşi în declaraţia sa există elemente conciliante cu privire la reinvestiţiile PEPP şi la faptul că acesta ar putea fi reluat”, a spus Jane Foley, şeful de strategie pe pieţe valutare la Rabobank, în Londra.
Pieţele monetare au intensificat pariurile pentru majorarea ratelor dobânzilor de către BCE după comunicatul băncii centrale, iar aşteptările sunt acum pentru o creştere de 0,15 puncte procentuale până în decembrie 2022, faţă de 0,08 puncte procentuale mai devreme în cursul zilei.
Într-o zi plină pentru băncile centrale, Banca Naţională Elveţiană şi-a menţinut neschimbate ratele dobânzilor ultra-scăzute, în timp ce Norges Bank şi-a majorat rata de referinţă, la o zi după ce Rezerva Federală a SUA şi-a dezvăluit propriile planuri de înăsprire. BNS şi-a menţinut dobânda cheie la -0,75%, în timp ce Banca Norvegiei şi-a ridicat rata dobânzii de referinţă la 0,50% şi a declarat că vor urma probabil mai multe creşteri anul viitor.
Francul elveţian a scăzut cu 0,15% faţă de euro, până la 1,0454, nu departe de cel mai ridicat nivel din iulie 2015, în timp ce coroana norvegiană a crescut cu 0,4% faţă de dolar, până la 8,94 coroane pentru un dolar.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.