Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) încarcă statul cu obligaţia unor despăgubiri către victimele accidentelor prin stabilirea unui plafon maxim de 500.000 de lei pentru vătămările corporale în proiectul legii RCA şi limitează libertatea judecătorilor de a evalua corect daunele produse în accidentele auto, a declarat vineri, pentru News.ro, consultantul pe probleme juridice şi de asigurare al Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie (AVAC), Cătălin Codescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În cazul în care propunerea ASF va fi aprobată prin votul parlamentarilor, statul va fi obligat să acopere diferenţa de la plafonul impus de ASF, de 500.000 de lei, şi valoarea despăgubirii stabilită de către instanţă, potrivit AVAC.

Asociaţia menţionează că o directivă europeană impune stabilirea unei valori minime a plafonului maxim de acordare a despăgubirilor la un milion de euro. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Cel păgubit se poate adresa statului şi poate cere, în baza directivei comunitare, acoperirea restului cheltuielilor, până la recuperarea integrală a prejudiciului. Practic, statul devine un fel de reasigurator al firmelor de asigurare”, a afirmat Codescu, pentru News.ro. 

AVAC va trimite vineri sau luni propunerile finale referitoare la proiectul legii RCA Comisiei de Buget şi Finanţe a Senatului, dar nu se ştie încă cum va arăta varianta finală a legii, a explicat Codescu. 

Dacă propunerile finale sunt trimise luni şi se ajunge la o înţelegere, legea finală a RCA ar putea fi votată în circa două luni.

ASF a propus, în proiectul legii RCA, ca evaluarea despăgubirilor să se facă pe baza valorii unor puncte traumatice, iar valoarea unui punct traumatic să fie egală cu dublul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată de la data producerii accidentului. 

Salariul minim brut pe ţară va creşte la 1.250 de lei de la 1 mai, astfel că, dacă noua lege intră în vigoare în acest an, un punct traumatic va avea o valoare de 2.500 de lei.

ASF a stabilit şi valoarea maximă a unei despăgubiri de acest gen la 500.000 de lei, valoare considerată prea mică de către membrii AVAC, care au propus ca acest sistem tabelar impus să rămână valabile în cazurile amiabile.

Însă victimele accidentului sau rudele acestora vor putea cere o altă despăgubire în instanţă în cazul în care nu sunt de acord cu valoarea despăgubirilor, iar judecătorii vor putea solicita o evaluare independentă de valorile stabilite de către ASF.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.