Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea privind aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 125/2023 pentru completarea art. 13 din Legea nr. 195/2018 privind aprobarea Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie, precum şi a art. 12 din Legea 227/2018 privind aprobarea Programului de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit legii promulgate, beneficiarii Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie, precum şi cei ai Programului de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol, care au încheiat contracte de finanţare, pot solicita prelungirea cu maxim şase luni a perioadei de aplicare a clauzei suspensive.

Astfel, pentru beneficiarii Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie, „perioada de aplicare a clauzei suspensive, în cazul beneficiarilor care au încheiat contracte de finanţare, se poate prelungi la solicitarea acestora cu maximum 6 luni de la împlinirea termenului de 12 luni, cu condiţia depunerii unei declaraţii pe propria răspundere conform căreia procedura de obţinere a documentelor nu este finalizată la data depunerii solicitării de prelungire”, potrivit OUG 125/2023.

Aceeaşi prevedere este valabilă şi pentru beneficiarii Programului de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol.

Şeful statului a mai promulgat, legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 74/2022 privind acordarea unui ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii, ai sistemului pensiilor militare de stat, precum şi beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, în luna iulie 2022. Actul normativ are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 74/2022, prin care se instituie acordarea unui ajutor financiar, în cuantum de 700 lei, pensionarilor sistemului public de pensii, pensionarilor din sistemul pensiilor militare de stat şi beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 2.000 de lei.

Klaus Iohannis a promulgat şi entru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 11/2024 privind gestionarea financiară a alocărilor din Fondul european pentru afaceri maritime, pescuit şi acvacultură aferente politicii comune de pescuit şi politicii maritime integrate la nivelul Uniunii Europene, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru perioada de programare 2021 – 2027.

Actul normativ menţionat mai sus are ca obiect de reglementare stabilirea cadrului financiar general aplicabil proiectelor finanţate din Fondul European pentru Afaceri Maritime, Pescuit şi Acvacultură şi atribuţiile Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în vederea asigurării unui management eficient al FEAMPA în ceea ce priveşte gestionarea acestora prin conturi deschise la Banca Naţională a României şi/sau Trezoreria Statului. Totodată, se propune un cadru general pentru acordarea prefinanţărilor către beneficiari şi pentru utilizarea mecanismului cererii de plată şi/sau cererii de rambursare. Proiectul vizează asigurarea unui flux financiar constant la nivelul beneficiarilor, prin stabilirea normelor în materia efectuării plăţilor, avansuri, garanţiilor şi debitelor, respectiv completarea fluxurilor financiare cu reglementări specifice situaţiilor apărute în derularea fondurilor provenite din Fondul European pentru Afaceri Maritime, Pescuit şi Acvacultură.

El a mai semnat decretul pentru supunerea spre adoptare Parlamentului a aderării României la Protocolul referitor la stabilirea sediului, adoptat la Dijon la 21 mai 2022, de modificare a Acordului privind înfiinţarea Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului, adoptat la Paris la 3 aprilie 2001 (E 106 din 30 mai 2024) şi decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Acordului-cadru privind înfiinţarea Alianţei Solare Internaţionale (ISA), deschis spre semnare la Marrakesh la 15 noiembrie 2016 şi semnat de România în Dubai, Emiratele Arabe Unite, la 3 decembrie 2023 (E 111 din 6 iunie 2024).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.