Italia a colectat aproximativ 2,8 miliarde de euro din taxa excepţională de anul acesta impusă companiilor energetice, au declarat luni, pentru Reuters, persoane cu informaţii despre acest subiect.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aceste încasări sunt puţin peste aşteptările guvernamentale. Trezoreria a estimat în decembrie că taxa va genera aproximativ 2,6 miliarde de euro.

Un purtător de cuvânt al Trezoreriei a declarat că nu poate confirma cifrele, deoarece acestea nu sunt încă definitive.

Taxa are o rată egală cu 50% din partea din venitul corporativ din 2022 care este cu cel puţin 10% mai mare decât venitul mediu raportat între 2018 şi 2021.

În condiţiile stabilite în bugetul pentru 2023, aproximativ 7.000 de producători şi vânzători de energie electrică, gaze şi produse petroliere au fost obligaţi să plătească taxa.

Termenul general de plată era sfârşitul lunii iunie, deşi unele firme au permisiunea să o facă până în iulie. Taxa excepţională din acest an a înlocuit o taxă din 2022 care a strâns o sumă similară de bani, dar a declanşat critici şi refuzuri de a plăti din partea mai multor firme.

Ministrul Energiei, Gilberto Pichetto Fratin, a declarat săptămâna trecută că este încrezător că guvernul va putea evita repetarea unor astfel de taxe în viitor, deoarece creşterea preţurilor energiei se inversează progresiv.

Contractul pe termen de o lună din Olanda, un etalon pentru piaţa europeană de gaze, a oscilat luni în jurul valorii de 32 de euro pe megawat oră (MWh), în scădere bruscă de la 70 de euro la începutul lui 2023 şi un vârf de aproximativ 340 de euro/MWh în august 2022, când livrările de gaze ruseşti s-au diminuat în urma invadării Ucrainei de către Moscova.

Italia a promis că va elimina treptat politica fiscală expansionistă adoptată începând cu 2020, ca urmare a pandemiei de Covid-19 şi a crizei energetice.

Guvernul premierului Giorgia Meloni vizează un deficit în 2023 de 4,5% din produsul intern brut (PIB), aproape jumătate din deficitul de 8,0% consemnat în 2022, dar finanţele publice au început prost anul acesta.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.