Israelul a organizat joi o simulare în 10 ţări a unui atac cibernetic major asupra sistemului financiar global, la care a participat şi FMI, în încercarea de a spori cooperarea care ar putea contribui la minimizarea oricăror potenţiale daune aduse pieţelor financiare şi băncilor, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Atacul cibernetic simulat s-a desfăşurat pe parcursul a 10 zile, şi a inclus apariţia pe Dark Web a unor date sensibile împreună cu ştiri false care au provocat în cele din urmă haos pe pieţele globale şi probleme pentru bănci.

Simularea a prezentat mai multe tipuri de atacuri care au afectat pieţele globale de schimb valutar şi de obligaţiuni, lichiditatea, integritatea datelor şi tranzacţiile dintre importatori şi exportatori.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Aceste evenimente fac ravagii pe pieţele financiare”, a spus un narator al unui film prezentat participanţilor ca parte a simulării.

Oficialii guvernului israelian au spus că astfel de ameninţări sunt posibile în urma numeroaselor atacuri cibernetice de mare profil asupra companiilor mari şi că singura modalitate de a limita orice daune este prin cooperare globală, deoarece securitatea cibernetică actuală nu este întotdeauna suficient de puternică.

”Atacatorii sunt cu 10 paşi înaintea apărătorului”, a declarat pentru Reuters Micha Weis, director pentru cibernetică în Ministerul de Finanţe al Israelului.

Printre participanţii la iniţiativa numită ”Puterea colectivă” s-au numărat oficiali ai trezoreriilor din Israel, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite, Austria, Elveţia, Germania, Italia, Olanda şi Thailanda, precum şi reprezentanţi ai Fondului Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Banca Reglementelor Internaţionale.

Naratorul filmului din simulare a spus că guvernele sunt sub presiune pentru a clarifica impactul atacului, care paralizează sistemul financiar global.

”Băncile fac apel pentru asistenţă de urgenţă cu lichidităţi într-o multitudine de valute pentru a pune capăt haosului, pe măsură ce alte părţi îşi retrag fondurile şi limitează accesul la lichiditate, lăsând băncile în dezordine şi ruină”, a spus naratorul.

Participanţii au discutat despre politici multilaterale de răspuns la criză, inclusiv o reacţie bancară coordonată, perioade de graţie pentru rambursarea datoriilor, acorduri SWAP/REPO şi deconectarea coordonată de la principalele valute.

Rahav Shalom-Revivo, un alt oficial specializat în cibernetică financiară israelian, a declarat că un astfel de atac de amploare asupra sistemului financiar global ar trebui să fie făcut de atacatori sofisticaţi.

Simularea a fost programată iniţial să aibă loc la Dubai World Expo, dar a fost mutată la Ierusalim din cauza variantei omicron a Covid-19, oficialii participând la videoconferinţă.

Unii dintre participanţi au spus că într-o situaţie reală de atac cibernetic guvernele vor lua măsuri mai rapid decât în ​​simulare.

Un oficial financiar european a spus că, în cazul unui astfel de atac, ţara sa nu va aştepta 10 zile pentru a acţiona.

”De îndată ce oferta de bani va fi împiedicată, cel puţin în Uniunea Europeană, probabil că vom avea o întâlnire de urgenţă în aceeaşi zi”, a spus el, adăugând că ar contacta imediat omologii din Europa şi Statele Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.