Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni seară, la Innovation Labs 2018, că sectorul digital este o componentă vitală pentru dezvoltarea României, dar că, în pofida evoluţiei României în domeniul IT, nu stăm foarte bine la capitolul competenţelor digitale. Preşedintele a spus că ar fi cazul ca Guvernul să facă ceva în această privinţă, aşa cum şi-a propus, şi anume ca, până în 2020, 35% dintre cetăţeni să utilizeze sistemele de e-guvernare. Totuşi, a explicat acesta, obiectivul este “mult pre optimist”, în condiţiile în care România abia a atins pragul de 6%.
“Sectorul digital este o componentă vitală a modelului de dezvoltare a României pe care eu doresc să îl promovez, un model bazat pe inovaţie, competitivitate şi antreprenoriat. Industria IT din România a avut o dezvoltare vertiginoasă în ultimul deceniu. Sunt ilustrative, în acest sens, câteva date. În ultimii ani, zona IT&C se dezvoltă cu o rată medie anuală de peste 15%. Exporturile înregistrează creşteri anuale de peste 20%, ceea ce arată competitivitatea extraordinară a acestui sector. În prezent, segmentul IT împreună cu domeniul tehnologiilor comunicării cumulează o pondere de aproape 6% din PIB-ul României”, a spus preşeintele Klaus Iohannis la evenimentul Innovation Labs – Demo Day, care a avut loc luni seară la Teatrul Naţional Bucureşti.
Preşedintele a susţinut că, în pofida evoluţiei României în domeniul IT, nu stăm foarte bine la capitolul competenţelor digitale
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
“Dincolo de reuşitele incontestabile ale sectorului IT românesc, avem încă multe de realizat şi ştiu că sunteţi conştienţi de acest lucru. Digitalizarea scăzută a economiei şi a administraţiei publice este o realitate care trebuie să determine guvernul să ia urgent măsuri. Vedem, în statistici, că dispunem de o viteză de conectare ridicată, ceea ce este un lucru bun, fără îndoială. Pe de altă parte, însă, societatea românească nu stă deloc grozav la capitolul competenţe digitale”, a mai spus acesta.
Iohannis a spus că ar fi cazul ca Guvernul să facă ceva în această privinţă aşa cum şi-a propus, şi anume ca, până în 2020, 35% dintre cetăţeni să utilizeze sistemele de e-guvernare. Totuşi, spune preşedintele, obiectivul este “mult pre optimist”, în condiţiile în care România abia a atins pragul de 6%.
“Guvernul şi-a propus, şi ar fi cazul să şi facă paşi concreţi în această direcţie, ca, până în 2020, 35% dintre cetăţeni să utilizeze sistemele de e-guvernare. Pare un obiectiv mult prea optimist, dacă ţinem cont că noi acum abia am atins pragul de 6%. Antreprenoriatul în domeniul IT suferă, în prezent, de pe urma deficitului de personal calificat. Sistemul de educaţie este deja depăşit de dinamica accelerată a schimbărilor, nereuşind să acopere cererea tot mai mare de specialişti în domeniul IT. Deficitul anual de personal calificat este deja de ordinul miilor”, a mai explicat preşedintele.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.