Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea pentru stimularea producătorilor agricoli care comercializează produsele agricole primare, produse pescăreşti şi de acvacultură. Actul normativ instituie acordarea unei prime la comercializarea produselor agricole primare, produselor pescăreşti şi de acvacultură, de către producătorii agricoli, acvacultori sau pescari comerciali, după caz, denumită în continuare primă de comercializare. Măsura va fi aplicată de anul viitor 2021 până la finalul anului 2023.
Beneficiază de prevederile prezentei legi persoanele fizice şi juridice, persoanele fizice autorizate/întreprinderile familiale/întreprinderile individuale din România, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
„a) deţin în proprietate sau în arendă suprafeţe de teren agricol, luciu de apă sau construcţii destinate producţiei agricole pe teritoriul României;
b) posedă atestat de producător sau documente de înregistrare ori licenţă de acvacultură sau licenţă de pescuit comercial, după caz, emise de autorităţile române;
c) comercializează pe piaţă produsele agricole primare, produsele pescăreşti şi de acvacultură, din producţia proprie;
d) fac dovada comercializării produselor agricole primare pentru care posedă atestat de producător sau licenţă de acvacultură ori licenţă de pescuit comercial, după caz”, potrivit legii promulgate de şeful statului.
Valoarea primei de comercializare reprezintă contravaloarea în lei a 200 euro/tonă/10.000 ouă pentru produsele agricole primare, produsele pescăreşti şi de acvacultură, comercializate către unităţi de procesare şi nu poate depăşi 20.000 de euro anual/beneficiar, respectiv contravaloarea în lei a 100 euro/tonă/10.000 ouă pentru produsele agricole primare, produsele pescăreşti şi de acvacultură, comercializate direct pentru consum, care nu poate depăşi 10.000 de euro anual/beneficiar, mai indică sursa citată.
De asemenea, producătorii pot solicita prima de comercializare fără a depăşi limita capacităţilor proprii de producţie.
Legea intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2021 şi se aplică până la data de 31 decembrie 2023.
Senatul a adoptat proiectul pe 2 octombrie 2019 şi a trecut pe 13 octombrie de votul decizional al Camerei Deputaţilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.