Producătorii de oţel trebuie să îşi reducă urgent emisiile de carbon pentru a respecta Acordul de la Paris privind schimbările climatice, au avertizat miercuri investitori care gestionează active în valoare de 55.000 de miliarde de dolari, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Emisiile rezultate din producţia oţelului reprezintă 9% din totalul emisiilor de acest tip la nivel mondial şi trebuie să scadă cu 29% până în 2030 şi cu 91% până în 2050 pentru a respecta scenariul cu emisii zero prezentat în luna mai de Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE), a arătat Grupul Investitorilor Instituţionali pentru Schimbările Climatice (IIGCC).

IIGCC, ca parte a iniţiativei Climate Action 100+, a afirmat într-un comunicat că în timp ce este fezabil din punct de vedere tehnic să se ajungă la emisii nete zero de gaze cu efect de seră până la jumătatea secolului, industria oţelului reacţionează lent.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Companiile siderurgice trebuie să stabilească ţinte pe termen scurt, mediu şi lung, în conformitate cu raportul AIE şi să îşi alinieze planurile privind cheltuielile de capital cu emisiile nete zero, inclusiv să nu investească în capacităţi noi de producţie.

De asemenea, companiile trebuie să demonstreze că tehnologiile emergente funcţionează şi să publice rapoarte, până în 2022, despre modalităţile de captare şi stocare a dioxinului de carbon şi procesele bazate pe hidrogen care pot fi folosite.

În plus, companiile trebuie să fie transparente în legătură cu poziţiile publice pe care le vor adopta pentru accelerarea ranziţiei lor, de exemplu în privinţa preţurilor carbonului şi activităţile de cercetare şi dezvoltare.

Nouă companii, responsabile de producerea a circa 20% din oţel la nivel global, au stabilit obiective ferme referitoare la reducerea emisiilor de carbon, dar majoritatea acestora sunt din Europa şi Asia şi respectă în mare angajamentele naţionale pentru emisii nete zero şi a reglementărilor actuale.

”Nu ne putem permite să amânăm măsurile – în timp ce tehnologia emergentă are un rol de jucat, raportul AIE scoate în evidenţă că tehnologia existentă poate asigura reducerea cu 85% a emisiilor necesară până în 2030”, a declarat directorul general al IIGCC, Stephanie Pfeifer.

ArcelorMittal, cel mai mare producător de oţel din lume, şi compania germană Salzgitter au anunţat în acest an proiecte pe bază de hidrogen, pentru reducerea emisiilor lor de carbon.

În Japonia, de exemplu, al treilea mare producător de oţel din ţară, Kobe Steel, a anunţat că intenţionează să îşi reducă emisiile cu 30%-40% până în 2030, de la nivelul din 2013.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.