Asociaţiile industriale din Germania consideră că ieşirea Marii Britanii din Uniunea europeană şi războiul comercial dintre SUA şi China, provocat de politicile ”America First” ale preşedintelui Donald Trump reprezintă cele mai mari riscuri pentru creştere şi prosperitate, transmite Reuters.
Potrivit estimărilor, economia germană, cea mai mare din Europa, a înregistrat în 2018 una dintre cele mai slabe creşteri din ultimii ani, din cauza factorilor adverşi întâmpinaţi de exporturi. Cererea ridicată de pe piaţa internă înseamnă că producătorii germani sunt capabili încă să îşi extindă afacerile.
Într-un sondaj efectuat de Reuters, şefii celor mai mari asociaţii industriale din Germania au afirmat că nu anticipează intrarea economiei în recesiune, majoritatea prognozând un ritm solid de creştere în 2019, de aproximativ 1,5%.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Asociaţiile industriale avertizează însă că problemele întâmpinate de şefii de companii sunt în creştere, iar guvernul ar trebui să îi susţină mai mult, de exemplu prin reducerea taxelor pentru companii şi investiţii mai mari în infrastructura digitală.
”Cel mai mare risc pe termen scurt este Brexitul”, a declarat Dieter Kempf, preşedintele asociaţiei industriale BDI.
Dacă Marea Britanie va ieşi din UE în luna martie fără un acord referitor la relaţiile viitoare cu blocul comunitar, acest fapt ar crea incertitudini majore pentru comerţ şi afaceri, a avertizat Kempf .
”Economia britanică s-ar confrunta cu un risc direct de recesiune, care ar afecta indirect Germania”, a spus acesta.
Şeful asociaţiei comerciale BGA, Holger Bingmann, a spus că Brexitul este ”cea mai urgentă problemă a economiei germane”, în timp ce escalarea conflictelor comerciale internaţionale provocat de Statele Unite poate deturna creşterea economică.
Potrivit preşedintelui asociaţiei DIHK, Eric Schweitzer, companiile germane sunt încă îngrijorate că Statele Unitte ar putea impune taxe de import pentru automobilele europene.
Estimările arată că economia germană a înregistrat în 2018 o creştere de circa 1,5%, comparativ cu un ritm de 2,2% în 2017.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.