Ministerul Agriculturii din Indonezia a declarat luni că livrările de ulei de palmier brut vor fi excluse din interdicţia planificată pentru exporturile de ulei de palmier, potrivit unei copii a unei scrisori oficiale trimise liderilor guvernelor locale, transmite Reuters.
Scrisoarea, care a fost verificată de un oficial al ministerului, spune că interdicţia va include totuşi oleină de palmier rafinată, albită şi dezodorizată (RBD).
Luni nu era încă clar dacă produse precum uleiul de palmier RBD şi stearina de palmier vor fi afectate.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Preşedintele indonezian Joko Widodo a anunţat interdicţia vineri seara târziu. Acesta va intra în vigoare pe 28 aprilie.
Jokowi, aşa cum este cunoscut preşedintele, a declarat vineri că exporturile de ulei de gătit şi de materie primă vor fi interzise, dar nu a menţionat detalii.
Comercianţii au fost surprinşi de anunţul lui Jokowi că Indonezia, cel mai mare producător de ulei de palmier din lume, a oprit exporturile de ulei comestibil pentru a asigura disponibilitatea produselor alimentare interne.
Deşi o excludere a uleiului de palmier brut din restricţiile de export va fi pozitivă pentru pieţele globale, majoritatea exporturilor de palmier ale Indoneziei sunt sub formă de uleiuri procesate, care rămân afectate de interdicţie. L
ivrările globale de ulei comestibil au fost deja sufocate de vremea nefavorabilă şi de invazia Rusiei asupra Ucrainei, producător major de produse agricole, iar acum consumatorii globali nu au altă opţiune decât să plătească mult pentru a se aproviziona, într-un moment în care inflaţia alimentară globală a urcat la un nivel record.
Contractele futures pentru uleiul de palmier brut din Malaezia, de referinţă, au scăzut cu 2,09% după ştirea că interdicţia acoperă doar oleina RBD, după ce crescuseră cu aproape 7%, până la cel mai ridicat nivel din ultimele şase săptămâni.
Acoperirea scurtă masivă a dispărut după ce s-a auzit că interdicţia include doar oleina în vrac şi ambalată din Indonezia”, a declarat Paramalingam Supramaniam, director la compania de brokeraj Pelindung Bestari din Selangor.
El a spus că există încă îngrijorări că uleiul de palmier brut va fi adăugat pe lista produselor interzise, deoarece este materie primă pentru oleina de palmier RBD.
Potrivit Refinitiv Eikon, Indonezia a exportat în medie aproximativ 620.000 de tone pe lună de RBD în 2021, comparativ cu o medie de aproximativ 100.000 de tone de ulei de palmier brut.
Principalele destinaţii includ India şi Pakistan şi Spania.
Măsura guvernului de a controla preţurile încăpăţânat de mari ale uleiului de gătit a provocat luni o scădere a acţiunilor celor mai mari companii de ulei de palmier, în timp ce cursul rupiei scade în Asia.
Obligaţiunile în dolari emise de guvernul Indoneziei au scăzut cu mai mult de 1 cent, până la cel mai mic nivel de după problemele apărute pe piaţă din cauza Covid-19, în primăvara anului 2020.
Potrivit datelor Asociaţiei uleiului de palmier din Indonezia (GAPKI), exporturile de CPO procesate în 2021 au fost de 25,7 milioane de tone, sau 75% din exporturile totale de produse din palmier.
Exporturile de CPO au fost de 2,74 milioane de tone în 2021, sau 7,98% din livrări.
În lunile ianuarie şi februarie ale acestui an, exporturile de CPO procesate au fost de 3,38 milioane de tone sau 79% din exporturi, în timp ce exporturile de CPO au fost de 90.000 de tone, 2% din totalul expediat.
Preţurile globale ale uleiului de palmier brut, pe care Indonezia îl foloseşte pentru uleiul de gătit, au crescut la maxime istorice în acest an.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.