Indicatorul de încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA Romania a scăzut, la valoarea de 50,7 puncte, (faţă de aceeaşi lună a anului precedent, indicatorul a scăzut cu 5,0 puncte). Conform analiştilor financiari, rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 6,32%.
“Pe fondul valului pandemic, a majorărilor preţurilor la produsele energetice, precum şi a riscului unui război între Rusia şi Ucraina, indicatorul de încredere macroeconomică al Asociaţiei CFA Romania a înregistrat în luna ianuarie o scădere semnificativă. În ceea ce priveşte evoluţia ratelor de dobândă, participanţii la sondaj anticipează o majorare a ratei de dobândă de cel puţin 50 puncte de baza până la finalul anului”, spune Adrian Codirlasu, CFA – vicepreşedinte al Asociaţiei CFA Romania.
Indicatorul de Incredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut, la valoarea de 50,7 puncte, (faţă de aceeaşi luna a anului precedent, indicatorul a scăzut cu 5,0 puncte). Această situaţie a fost determinată de evoluţia ambelor componente ale indicatorului. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 6,32%.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, aproximativ 98% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere. Astfel valoarea medie a anticipaţtiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0159 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0761 lei pentru un euro.
De asemenea, cea mai mică valoare estimată a cursului euro/leu pentru un orizont de 12 luni este 4,9900.
”Este de remarcat reducerea substanţială a anticipaţiilor de creşstere a pieţei imobiliare. Majoritatea (52%) participanţilor anticipează stabilitatea acestor preţuri în următoarele 12 luni”, arată CFA România.
Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022: valoarea medie a anticipaţiilor este 5,7%.
Evoluţia, în termeni reali a PIB în anul 2022: 4,3%, arată estimările CFA România.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.