Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România, calculat pe baza estimărilor membrilor organizaţiei, a scăzut în decembrie 2018, faţă de luna anterioară, cu 15,6 puncte, până la valoarea de 28,7 puncte, din cauza scăderii ambelor componente ale indicatorului, arată datele publicate, marţi, de CFA România. Analiştii CFA estimează că euro ar putea ajunge la 4,7883 lei în următoarele 12 luni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească).

În decembrie 2018, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a scăzut faţă de luna anterioară cu 15,6 puncte până la valoarea de 28,7 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 12,3 puncte). Aceasta scădere a fost cauzată de un minus înregistrat de ambele componente ale Indicatorului.

”Astfel, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut faţă de luna anterioară cu 9,1 puncte, până la valoarea de 46,4 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 12,5 puncte). Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 18,8 puncte până la valoarea de 19,9 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 12,2 puncte)”, se arată în comunicat.

În ceea ce priveşte cursul de schimb, peste 87% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în urmatoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7168 lei/euro, în timp ce, pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7883 lei/euro. 

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, luni, un curs de referinţă de 4,7081 lei, un nou nivel record.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (ianuarie 2020/ianuarie 2019) a înregistrat o valoare medie de 3,93%.

”Sunt de remarcat anticipaţiile de scădere a indicelui BET al Bursei de Valori Bucuresti, în următoarele 12 luni, peste 73% dintre respondenţi anticipând această evoluţie”, se arată în comunicat.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecarei luni, iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenului CFA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.