Încrederea americanilor în economia Statelor Unite a consemnat în septembrie cea mai mare creştere din ultimii 17 ani, pe fondul înbunătăţii condiţiilor de pe piaţa muncii, dar se află încă sub nivelul anterior pandemiei de coronavirus, care s-a declanşat la începutul acestui an, transmite Reuters.
Avansul încrederii raportat marţi de Conference Board a avut loc în pofida revenirii la creştere a cazurilor de coronavirus în unele regiuni ale ţării şi a scăderii sprijinului guvernului pentru companii şi pentru şomeri.
Consumatorii par să ignore şi incertitudinile mai mari de dinaintea alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie şi semnele de încetinire a redresării economice.
”În timp ce datele de astăzi par să fie la prima vedere un rezultat fantastic, trebuie să rămânem precauţi, având în vedere dovezile mixte din alte surse”, a declarat James Knightley, economist şef pe probleme internaţionale la ING în New York.
Indicele privind încrederea consumatorilor calculat de Conference Board a urcat în septembrie cu 15,5 puncte, la 101,8 puncte, înregistrând cea mai mare cretere după aprilie 2003.
Economiştii intervievaţi de Reuters au anticipat că indicele va urca la 89,5 puncte. În februarie, indicele a fost de 132,6 puncte.
Creşterea indicelui calculat de Conference diferă de avansul modest al indicelui privind încrederea calculat de University of Michigan. Potrivit analiştilor, creşterea indicelui Conference Board a fost determinată de gospodăriile cu venituri mai mari, care au fost mai puţin afectate de şomaj în timpul pandemiei.
”Nivelul ridicat al încrederii reflectă reluarea activităţilor economice, dar şi succesul politicilor de protecţie faţă de impactul activităţilor pierdute. Nu este momentul să deschidem porţile. Scoate în evidenţă impactul mai mic al recesiunii”, a explicat Steve Blitz, economist şef la TS Lombard în New York.
Un raport separat publicat marţi de Departamentul pentru Comerţ a arătat că deficitul comerţului cu bunuri a crescut în august, importurile crescând pentru că firmele şi-au refăcut stocurile epuizate la începutul pandemiei.
Acest lucru nu a modificat aşteptările privind un avans record al PIB-ului în trimestrul al treilea, după ce producţia economică s-a prăbuşit în perioada aprilie-iunie, cel mai mult după 1947.
Deficitul comerţului cu bunuri a crescut în august cu 3,5%, la un nivel record de 82,9 miliarde de dolari. Importurile de bunuri au urcat cu 3,1%, la 201,3 miliarde de dolari, eclipsând creşterea de 2,8% a exporturilor de bunuri, la 118,3 miliarde de dolari.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.