Guvernul german a decis să sprijine Siemens Energy cu garanţii în valoare de 7,5 miliarde de euro, ca parte a unui acord cu alte părţi interesate pentru a-i ajuta compania energetică cu probleme să îşi îndeplinească portofoliul de comenzi, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Agravarea problemelor la unitatea de turbine eoliene a companiei Siemens Gamesa şi o decizie ulterioară a S&P de a reduce ratingul de credit pe termen lung al grupului la BBB-, cu doar o treaptă peste nivelul junck, nerecomandat investiţiilor, în timpul verii, au făcut băncile mai reticente în a oferi garanţii.

În octombrie, Siemens Energy a dezvăluit că poartă discuţii cu guvernul, băncile şi fosta companie mamă Siemens AG cu privire la ceea ce surse au spus că sunt garanţii pentru proiecte şi garanţii necesare pentru a proteja porftofoliul de comenzi de 109 miliarde de euro al companiei.

”Grupul are o problemă ca urmare a preluării companiei spaniole Gamesa şi a turbinelor eoliene defecte, care, la rândul lor, au pus într-o situaţie precară compania, care de altfel este în stare bună de sănătate şi are portofoliul de comenzi plin”, a spus ministrul Economiei, Robert Habeck.

Decizia Berlinului de a interveni reflectă punctul său de vedere despre Siemens Energy, care produce turbine cu gaz şi eoliene, precum şi staţii de transformare, ca producător de echipamente vitale pentru tranziţia ţării de la combustibilii fosili poluanţi.

Garanţiile fac parte dintr-un pachet de 15 miliarde de euro convenit cu bănci private şi alte părţi interesate şi ar impune, de asemenea, o pauză a plăţii dividendelor şi bonusurilor de nivel superior la Siemens Energy, a anunţat Ministerul Economiei într-un comunicat.

Băncile private ar trebui să ofere Siemens Energy garanţii în valoare de 12 miliarde de euro, în timp ce Siemens Energy va căuta alte 3 miliarde din alte surse, se arată în comunicat, adăugând că acesta este condiţionat de aprobarea finală a tuturor părţilor.

Garanţiile de 3 miliarde de euro vor veni probabil de la părţi internaţionale interesate, precum Danemarca şi Spania, unde Siemens Energy are o prezenţă semnificativă, au spus două persoane familiare cu problema.

GARANŢII, NU NUMERAR

Guvernul va oferi cele 7,5 miliarde de euro drept contragaranţie băncilor private, pentru ca acestea să finanţeze compania, se arată în comunicat.

”Suntem mulţumiţi de sprijinul clar al guvernului german pentru Siemens Energy şi de angajamentul faţă de implementarea rapidă a proiectelor pentru a face tranziţia energetică un succes. Vom oferi mai multe detalii la conferinţa noastră anuală de presă din 15 noiembrie”, a spus Siemens Energy într-un comunicat.

Într-o declaraţie separată, Siemens AG a spus că a lucrat pentru a găsi o soluţie şi că va împărtăşi detalii suplimentare într-o etapă ulterioară.

Acţiunile Siemens AG şi Siemens Energy au închis în creştere cu 2,75%, respectiv cu 2,95%, în urma ştirilor.

Reuters a scris pentru prima dată săptămâna trecută că toate părţile interesate au ajuns la un acord de principiu pentru a acoperi garanţiile, ajutând acţiunile grupului să îşi revină după ce ştirile despre discuţii au împins acţiunile la un minim record luna trecută.

Siemens AG, care a separat de grup Siemens Energy în 2020, se aşteaptă, de asemenea, să ofere sprijin prin cumpărarea majorităţii participaţiei de 24% pe care Siemens Energy o deţine la Siemens Ltd, o societate mixtă indiană, au declarat surse pentru Reuters.

Siemens AG va plăti mai mult de 2 miliarde de euro pentru aproximativ 18% din Siemens Ltd, ceea ce ar aduce propria sa participaţie la joint venture la aproximativ 70%, au spus sursele.

Ministrul Justiţiei Marco Buschmann a apărat acordul înainte de anunţ.

”Nu este vorba ca statul să salveze cumva o companie fără model de afaceri, o companie distrusă”, a spus Buschmann într-un interviu pentru RTL şi ntv. El a subliniat că înţelegerea nu a implicat subvenţii. ”Nu este vorba despre numerar, ci despre garanţii”, a spus Buschmann.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.