Executivul a adoptat, marţi, ordonanţa de urgenţă privind desemnarea entităţii centrale de stocare din România şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul rezervelor de stat. Prin actul normativ este desemnată Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS) ca entitate centrală de stocare a produselor petroliere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Constituirea unei entităţi centrale de stocare a produselor petroliere a fost reglementată prin Legea 85/2018 privind constituirea şi menţinerea unor rezerve minime de ţiţei şi/sau produse petroliere, arată comunicatul de presă al Executivului.

Măsura era necesară având în vedere dinamica impredictibilă a pieţei petroliere, precum şi necesitatea existenţei instrumentelor legale necesare ca statul român să se poată implica în asigurarea stocurilor minime necesare şi menţinerea unui nivel minim al stocurilor de ţiţei şi/sau produse petroliere, în scopul garantării siguranţei în aprovizionare, în cazul situaţiilor de disfuncţionalitate majoră în aprovizionare, al situaţiilor de urgenţă deosebită sau al situaţiilor de criză locală.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale deţine în patrimoniu capacităţi de stocare produse şi stocuri petroliere în rezervă de stat cu o valoare de peste un miliard de lei. Prin preluarea rolului de entitate centrală de stocare din România de către ANRSPS va creşte siguranţa aprovizionării populaţiei cu produse petroliere, în contextul în care se are în vedere soluţionarea oricăror dificultăţi.

Desemnarea entităţii centrale de stocare din România va contribui la asigurarea disponibilităţii permanente şi din ce în ce mai crescute a nivelului stocurilor în ţara noastră, sens în care se garantează echilibrarea cantităţilor care există în ţară, faţă de cele care, în prezent, pot fi doar delegate în extern, la o mare distanţă de locul de consum, evitând astfel o serie de dificultăţi logistice imprevizibile, statul român va avea asigurată o accesibilitate verificabilă din punct de vedere fizic al stocurilor păstrate pe teritoriul său, cu economii de cheltuieli.

Măsura va fi operaţionalizată începând cu 1 ianuarie 2024.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.