Grupul ungar MOL a anunţat miercuri că va investi 1,2 miliarde euro într-un complex chimic în Tiszaújváros, Ungaria, după ce a semnat contracte de inginerie, achiziţie şi construcţie (EPC) cu Thyssenkrupp Industrial Solutions pentru implementarea întregului complex de polieteri polioli.
”Contractele EPC se referă la întreaga componentă tehnică a Proiectului Poliol, cu excepţia anumitor elemente ce ţin în principal de managementul proiectului, integrarea obiectivului şi costurile aferente infrastructurii, precum şi punerea în funcţiune a instalaţiilor”, a informat miercuri MOL.
Noul complex chimic va dispune de o capacitate de producţie de polieteri polioli de 200 kt pe an, mai mare decât se preconizase iniţial, şi va putea produce o gamă mai vastă de produse finite decât cea prevăzută în momentul anunţării noii strategii MOL pe termen lung.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Proiectul include şi o unitate de producţie de propilen glicol care va permite maximizarea flexibilităţii operaţionale şi comerciale.
”În total, cheltuielile de capital ale Proiectului Poliol se ridică la 1,2 miliarde euro, valoare ce include şi costurile suportate până acum”, spun reprezentaţii MOL.
„Luarea deciziei finale de investiţie privind Proiectul Poliol şi semnarea contractelor EPC cu un partener strategic de renume, thyssenkrupp, reprezintă o nouă etapă importantă în cadrul strategiei transformaţionale 2030 a Grupului MOL. Vom intra pe o piaţă specializată de produse petrochimice, cu o mai mare valoare adăugată, utilizând o tehnologie ecologică şi inovatoare care ne va permite să valorificăm atât cererea regională în continuă creştere, cât şi noi oportunităţi de extindere din ECE. Expertiza şi know-how-ul grupului thyssenkrupp vor avea un rol esenţial şi în faza de implementare”, spune preşedintele şi directorul general al Grupului MOL, Zsolt Hernádi.
Noul complex de prelucrare va fi construit în Tiszaújváros, Ungaria, şi urmează să fie operaţional începând cu a doua jumătate a anului 2021. Lucrările pentru fundaţie şi activităţile de construcţie de bază vor demara în trimestrul IV al acestui an.
„Noul complex pentru producţia de polioli este un important proiect strategic atât pentru noi, cât şi pentru clientul nostru MOL şi Ungaria. Totodată, consolidăm şi divizia de construcţie instalaţii a grupului Thyssenkrupp”, afirmă directorul general al Thyssenkrupp Industrial Solutions, Peter Feldhaus.
Grupul MOL are operaţiuni în peste 30 de ţări şi 26.000 de angajaţi în întreaga lume. Grupul MOL controlează patru rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare, în Ungaria, Slovacia şi Croaţia. Compania are, de asemenea, o reţea de aproximativ 2.000 de benzinării în Europa Centrală şi de Sud-Est, în nouă ţări, din care 213 în România.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.