Impactul bugetar pe care îl va avea legea salarizării unitare este de aproape 76 miliarde lei, 8,6% din Produsul Intern Brut (PIB), acesta fiind în parametri normali, iar forma actuală a legii este susţinută de ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, şi cel al Finanţelor, Viorel Ştefan, şi este cea asumată de Guvern, a declarat marţi premierul Sorin Grindeanu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Olguţa Vasilescu a declarat, marţi, la Parlament, că ultima variantă a Legii salarizării agreată cu Ministerul Finantelor prevede că abia de la 1 ianuarie 2018 toţi bugetarii vor avea o creştere a salariului brut cu 25%, iar de la 1 martie profesorii şi medicii vor primi în plus diferenţa de bani promisă. Iniţial, primele majorări salariale erau programate pentru 1 iulie 2017.

Această formă a legii este una asumată şi susţinută de Guvern, potrivit lui Grindeanu, care a subliniat că impactul bugetar, de 76 miliarde lei, este unul aflat în parametri normali.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Impactul total, în forma aceasta, este aproape 76 miliarde lei, la 8,6% din PIB, în parametri normali ca efort bugetar. (...) Nu există puncte de vedere divergente între ceea ce a spus în comisie Olguţa Vasilescu şi ce a spus ministrul Finanţelor. (...) Toate amendamentele adoptate în comisii sunt susţinute de Guvern. Este foarte necesară această lege”, a afirmat Grindeanu.

Premierul a subliniat că Guvernul trebuie să ştie foarte clar care sunt minusurile şi plusurile acestei legi şi care este cel mai bun moment când trebuie implementat acest nou sistem.

Olguţa Vasilescu a declarat, marţi, că a avut patru variante ale legii care au fost discutate în comisiile din Parlament.

”Este vorba de varianta finală acum asupra căreia am convenit cu secretarii de stat iniţial de la MFP şi acum telefonic chiar şi cu domnul ministru de Finanţe în care ar urma să facem majorări salariale la absolut toţi bugetarii cu 25% creşteri pe salariul brut începând cu data de 1 ianuarie 2018, după care, începând cu data de 1 martie, o majorare de încă 20% la salariile pentru educaţie, care, cumulat cu cei 25% înseamnă per total o creştere de 50% cum am promis şi cu grila până în 2022 pentru medici şi asistente tot de la 1 martie. Aceasta ar fi varianta cu care noi intrăm în comisie”, a declarat ministrul Muncii.

Marţea trecută, în cea de-a doua zi de dezbatere a legii salarizării în comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, au fost făcute o serie de amendamente prin care acordă un spor de 15% ”pentru complexitatea muncii” funcţionarilor din ministerele Mediului, Dezvoltării, Sănătăţii, din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi din cadrul Parlamentului, precum şi o majorare de 10% pentru personalul de specialitate implicat în procesul legislativ din cadrul Parlamentului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.