Grupul Enel şi Brenmiller Energy Ltd. au inaugurat un sistem inovator de stocare a energiei cu ajutorul rocilor la centrala din Toscana, Italia.
”Grupul Enel şi Brenmiller Energy Ltd. (Nasdaq: BNRG) au inaugurat un sistem inovator şi sustenabil de stocare a energiei la centrala din Santa Barbara, Toscana, în municipalitatea Cavriglia (provincia Arezzo), în prezenţa preşedintelui regiunii Toscana, Eugenio Giani, a primarului oraşului Cavriglia - Leonardo Degl'Innocenti o Sanni, a ambasadorului desemnat al Israelului în Italia, Alon Bar, precum şi în prezenţa directorului Enel Green Power and Thermal Generation, Salvatore Bernabei, a directorului Innovability® din cadrul Enel, Ernesto Ciorra, şi a preşedintelui şi CEO-ului Brenmiller Energy, Avi Brenmiller”, anunţă grupul.
Scopul acestui proiect de Stocare a Energiei Termice (TES) este de a construi un sistem inovator de stocare termică la centrala din Santa Barbara, care este complet sustenabil şi capabil să accelereze tranziţia energetică.
Integrarea sistemului TES în cadrul centralei electrice deja existente permite Enel şi Brenmiller să testeze tehnologia în teren, în condiţii de operare dificile şi la scară largă. Sistemul oferă timpi reduşi de pornire a centralei electrice şi viteză mai mare în variaţiile de sarcină, caracteristici de performanţă necesare pentru a permite utilizarea eficientă a energiei regenerabile.
Sistemul poate fi folosit pentru a stoca excesul de energie produs din surse regenerabile sub formă de căldură pentru a oferi servicii de decarbonizare clienţilor industriali şi pentru a integra soluţii de stocare cu instalaţiile regenerabile pe termen lung.
Brenmiller Energy a dezvoltat tehnologia în Israel şi a furnizat sistemul de stocare, iar Enel a integrat sistemul în cadrul centralei sale din Santa Barbara şi a ajutat la validarea performanţei acestuia într-un mediu real.
Tehnologia TES utilizează un proces de încărcare şi descărcare în două etape pentru a furniza energie termică. În timpul fazei de încărcare, aburul produs de instalaţia din Santa Barbara trece prin conducte pentru a încălzi rocile adiacente zdrobite; în timpul fazei de descărcare, căldura acumulată este eliberată pentru a încălzi apa sub presiune şi a genera abur pentru energie electrică. Sistemul TES, primul de acest fel, poate stoca până la 24 MWh de căldură curată la o temperatură de aproximativ 550°C, timp de cinci ore, oferind rezistenţă semnificativă centralei electrice.
”Flexibilitatea şi compatibilitatea sunt două componente fundamentale ale unui sistem electric eficient şi fiabil, care poate fi alimentat din ce în ce mai eficient prin stocare. Această testare ne permite să validăm o categorie de tehnologii inovatoare şi sustenabile în segmentul stocării pe termen lung, ceea ce va permite o integrare tot mai mare a surselor regenerabile în reţea”, a declarat Salvatore Bernabei, CEO Enel Green Power and Thermal Generation.
Această soluţie face posibil ca sursele regenerabile să fie mai fiabile, mai flexibile şi reziliente şi poate fi folosită pentru a decarboniza sectoarele care au nevoie de căldură la temperaturi ridicate, a declarat Ernesto Ciorra, director Innovability® al Enel.
”Mai mult decât atât, nu implică utilizarea materialelor rare şi poate fi realizată folosind pietre disponibile în orice parte a planetei, astfel încât este scalabilă într-un mod durabil peste tot. Le mulţumim colegilor din hub-ul din Tel Aviv pentru că au găsit această soluţie şi colegilor noştri italieni pentru că au implementat-o, mulţumim şi pentru sprijinul financiar care decurge din colaborarea dintre guvernele italian şi israelian”, a spus Ernesto Ciorra.
Sistemul TES de la centrala electrică Enel Santa Barbara din Toscana este primul de acest fel care oferă stocare de energie termică la scară pentru utilităţi şi oferă utilizatorilor comerciali şi industriali o cale viabilă către decarbonizare, precizează Avi Brenmiller, preşedinte şi CEO al Brenmiller Energie.
”TES face, de asemenea, posibilă adăugarea de surse regenerabile suplimentare la reţea, cu o mai mare fiabilitate. Credem că succesul acestui moment reflectă tipurile de colaborări inovatoare necesare pentru a asigura tranziţia economiei globale de la un grad mare de dependenţă, deşi în scădere, de combustibilii fosili, la o reţea energetică 100% curată, flexibilă şi accesibilă”, a afirmat el.
Eugenio Giani, preşedintele Regiunii Toscana, a spus că această inaugurare confirmă faptul că Toscana joacă un rol central pe piaţa energiei atât pentru producţie, cât şi pentru inovare.
”A saluta sustenabilitatea astăzi înseamnă a face bine mediului, a atrage investiţii şi a crea valoare, motiv pentru care suntem deosebit de fericiţi de alegerea Enel de a testa noile tehnologii care pot fi aplicate la scară mondială aici, în Santa Barbara, care a fost întotdeauna un tărâm al muncii şi al ingeniozităţii. Toscana este deja una dintre cele mai consecvente regiuni italiene, cu peste 50% din energie produsă din surse regenerabile şi o structură importantă de cercetare şi inovare, iar astăzi facem un nou pas în viitor cu speranţa că va fi o contribuţie suplimentară la depăşirea crizei energetice”, a afirmat Eugenio Giani.
Italia va beneficia astfel de o soluţie inovatoare pentru stocarea energiei, creată în Israel.
”O tehnologie care se remarcă în cadrul acestui proces internaţional de a căuta soluţii de energie curată pentru a face faţă actualei crize energetice globale. Parteneriatul Brenmiller Energy-Enel ia forma unei prelungiri a angajamentului luat de Ambasada Israelului în promovarea protocolului de colaborare pe care l-au semnat Autoritatea Israeliană pentru Inovare şi Enel în 2015. Acest lucru ne face deosebit de fericiţi şi entuziasmaţi să continuăm să ajutăm aceste companii să prospere”, a spus ambasadorul desemnat al Israelului în Italia, Alon Bar.
Colaborarea dintre Enel şi Brenmiller a luat naştere ca parte a unui protocol de colaborare italo-israelian menit să accelereze cooperarea între companiile israeliene şi marile industrii italiene. Proiectul a fost finanţat parţial de Autoritatea Israeliană pentru Inovare, care a sprijinit Brenmiller cu o finanţare de 1 milion de euro.
Enel, care sărbătoreşte anul acesta 60 de ani de la înfiinţare, este o companie energetică multinaţională şi un lider integrat pe pieţele globale de electricitate şi energie din surse regenerabile. La nivel global, Enel este cea mai mare companie privată producătoare de energie regenerabilă, cel mai important operator de reţea în funcţie de numărul de utilizatori finali şi cel mai mare operator de retail în funcţie de baza de clienţi. Grupul este liderul mondial în servicii de echilibrare a reţelei prin managementul consumului de energie (demand response) şi cea mai mare companie de utilităţi din Europa după EBITDA din activităţi curente.
Enel activează în peste 30 de ţări, producând energie cu o capacitate totală de circa 92 GW. Enel Grids, linia globală de afaceri a grupului, dedicată managementului serviciului de distribuţie a energiei electrice la nivel mondial, distribuie electricitate printr-o reţea de peste 2,3 milioane de kilometri, pentru peste 75 de milioane de utilizatori finali. Grupul furnizează energie pentru aproximativ 70 de milioane de locuinţe şi firme. Divizia de energii regenerabile a Enel, Enel Green Power, are o capacitate totală de peste 55 GW şi un mix de producţie care include energie eoliană, solară, geotermală şi hidroelectrică, precum şi instalaţii de stocare a energiei regenerabile în Europa, America, Africa, Asia şi Oceania.
Enel X Global Retail, divizia globală de afaceri a Enel dedicată serviciilor energetice avansate, are o capacitate totală de circa 7,9 GW în servicii de echilibrare a reţelei prin managementul consumului de energie şi a instalat 62 MW în capacităţi de stocare behind-the-meter. La rândul ei, Enel X Way este noua divizie a grupului, dedicată sectorului mobilităţii electrice, care gestionează global aproximativ 380.000 de puncte de încărcare, publice şi private, a maşinilor electrice, atât în mod direct, cât şi prin acorduri de interoperabilitate.
Brenmiller Energy oferă soluţii şi servicii scalabile de stocare a energiei termice care permit clienţilor să-şi decarboneze operaţiunile în mod eficient din punctul de vedere al costurilor. Tehnologia sa patentată de stocare termică bGen permite utilizarea resurselor de energie regenerabilă, precum şi a căldurii reziduale, pentru a încălzi rocile zdrobite, la temperaturi foarte ridicate. Astfel, pot stoca această căldură timp de minute, ore sau chiar zile înainte de a o folosi pentru procesele industriale şi de generare a energiei. Cu bGen, organizaţiile pot să folosească electricitatea, biomasa şi căldura reziduală pentru a genera aburul curat, apa caldă şi aerul cald de care au nevoie pentru a modela plastic, a procesa alimente şi băuturi, a produce hârtie, produse chimice şi farmaceutice sau pentru a folosi turbinele cu abur fără a arde combustibili fosili.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.