Distribuitorul de gaze Distrigaz a limitat debitul de gaze naturale către producătorul de energie Elcen din cauza neachitării serviciului de distribuţie, astfel că aproximativ 40% dintre locuitorii Bucureştiului rămân fără apă caldă, mai precis cartierele Drumul Taberei, Militari şi Crângaşi, dar şi o parte din centrul Capitalei, a anunţat marţi Elcen. Mai mult, Distrigaz, companie controlată de grupul francez Engie, va demara procedura de executare silită pentru recuperarea unei părţi din datorie.
Elcen susţine că se află acum în imposibilitatea de a-şi onora plăţile către furnizorii şi distribuitorii de materii prime, materiale şi servicii, din cauza datoriilor acumulate de RADET către Elcen.
RADET Bucureşti datorează Electrocentrale Bucureşti peste 3,6 miliarde de lei.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Astfel, din cauza unei sume restante de 147,2 milioane de lei, Distrigaz a luat decizia, şi a notificat Elcen în acest sens, ca, începând cu data de 05.09.2016, să reducă presiunea gazului natural, în mod constant, până la limita de avarie (2 bari), fapt pus în practică la această oră”, se arată într-un comunicat al Elcen.
Datoria a fost acumulată în perioada ianuarie 2016 – iunie 2016.
„În cazul în care aceasta nu va fi achitată, Distrigaz a informat Elcen că va trece la aplicarea măsurii sistării serviciului de distribuţie şi, pe cale de consecinţă, agregatele energetice de la CTE Vest se vor opri. Ca urmare, nu se va mai putea furniza energie termică pentru aproximativ 40% dintre locuitorii Bucureştiului – cartierele Drumul Taberei, Militari şi Crângaşi, dar şi o parte din centrul Capitalei”, mai informează compania.
Mai mult, Distrigaz şi-a anunţat intenţia demarării procedurii de executare silită pentru recuperarea unei părţi din datorie.
Drept urmare, Elcen a luat decizia ca poprirea pe conturile RADET să rămână de 100%.
„Societatea a dat dovadă de disponibilitate faţă de solicitările repetate ale RADET de a se diminua poprirea pe contul escrow tocmai pentru a permite acestei debitoare să efectueze plăţi salariale şi, totodată, să achite furnizorii care au prestat servicii de reparaţii şi întreţinere a reţelei de termoficare”, mai spun oficialii Elcen.
Potrivit acestora, din discuţiile purtate cu Primăria Capitalei, a rezultat că va fi supusă aprobării Consiliului General o rectificare a bugetului de venituri şi cheltuieli cu suma de aproximativ 259 de milioane de lei, care reprezintă obligaţie de plată restantă a municipalităţii faţă de RADET şi Electrocentrale Bucureşti în baza protocolului încheiat în 18 decembrie 2008.
„Subliniem că această sumă (258.969.243 lei) se regăseşte atât în Anexa numărul 1din propunerile pentru proiectul Bugetului PMB pe anul 2016, semnată de Direcţia de Specialitate din cadrul Primăriei (...). În plus, faţă de această sumă, Primăria Municipiului Bucureşti, în anexele 1 şi 2 la Proiectul de BVC pe 2016, menţionează faptul că mai există o sumă pe care o datorează RADET, în valoare de 715 milioane de lei, care reprezintă o parte din subvenţiile restante”, adaugă Elcen.
Electrocentrale Bucureşti a avertizat Primăria Capitalei că, fără plata acestei sume, nu se va putea intra în sezonul de termoficare 2016 – 2017, motivat de imposibilitatea asigurării fondurilor pentru achiziţionarea combustibilului (gaze naturale, precum şi a efectuării reparaţiilor la capacităţile energetice de bază.
Reprezentanţii Elcen spun că, în discuţiile care au avut loc între conducerea Elcen şi Primăria Municpiului Bucureşti, s-au dat asigurări că se vor face eforturile financiare necesare pentru asigurarea bugetării şi plăţii celor 259 de milioane de lei.
„În acest moment, însă, nu este demarată o acţiune din partea Primăriei pentru punerea în practică a acestor angajamente. În acest context, Elcen nu a avut sursele financiare necesare pentru a asigura plata producătorului, transportatorului şi distribuitorului de gaze. Drept consecinţă, Distrigaz a emis notificarea nr. 3748/02.09.2016, prin care a anunţat Elcen reducerea presiunii gazului natural”, adaugă conducerea Elcen.
Astfel, Elcen a decis notificarea RADET şi a Consiliului General al Primăriei Municipiului Bucureşti, administratorul regiei, cu privire la faptul că „societatea se află în imposibilitatea de a-şi mai plăti furnizorii şi distribuitorii, fapt care duce, în consecinţă, la desfăşurarea activităţii în condiţii la limită”.
În prezent, RADET Bucureşti datorează societatăţii Electrocentrale Bucureşti peste 3,6 miliarde de lei.
„Elcen a notificat această debitoare cu reducerea/sistarea furnizării de energie termică, în condiţiile în care aceasta nu îşi va îndeplini toate obligaţiile de plată în termen de 10 zile de la comunicarea notificării. Precizăm că toate aceste demersuri ale ELCEN sunt făcute în beneficiul locuitorilor din Municpiul Bucureşti în vederea asigurării agentului termic la parametric normali, atât în această perioadă, cât şi în sezonul de încălzire 2016 – 2017”, adaugă Elcen.
Datoriile Regiei Autonome de Distribuţie a Agentului Termic (RADET) către Elcen au început încă din anul 1996, când regia de termoficare a încheiat anul fiscal cu o datorie de 8,7 milioane lei. Din acel an şi până în prezent, RADET nu a mai reuşit să îşi achite datoriile către Elcen, acumulând an după an datorii noi li penalităţi de miliarde de lei.
În cele şase sectoare ale Capitalei sunt 1,23 milioane de clienţi branşaţi la sistemul centralizat de termoficare, în 566.000 de apartamente.
Elcen se află sub autoritatea Ministerului Energiei şi produce şi distribuie energie termică şi energie electrică. Este cel mai mare producător de energie termică din România. Asigură 40% din producţia la nivelul ţării şi 90% din producţia din Bucureşti.
RADET se află în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România. Regia asigură 74% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social şi industrial (instituţii publice şi companii).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.