Egger Romania a decis extinderea activităţii de reciclare a lemnului, demarate în 2012, prin deschiderea a două noi centre de colectare a deşeurilor (Timberpak), la Braşov, respectiv Arad. În perioada 2012 - 2022, Egger Romania a integrat în producţie lemn reciclat într-o cantitate echivalentă cu 34.000 de camioane cu deşeuri din lemn. În 2022, compania a depăşit 21% pondere a lemnului reciclat în producţia de plăci aglomerate din lemn (PAL), cu obiectiv de 25% pentru 2025. Compania a ajuns la cinci centre de colectare a deşeurilor din lemn şi va continua strategia de reciclare cu încă două noi puncte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Egger Romania a decis extinderea activităţii de reciclare a lemnului, demarate în 2012, prin deschiderea a două noi centre de colectare a deşeurilor (Timberpak), la Braşov, respectiv Arad. Astfel, numărul punctelor Egger de colectare a materialului lemnos uzat, în România, se ridică la cinci, în condiţiile în care alte trei centre au fost deschise anterior în Bucureşti (Chitila şi Cernica) şi Cluj”, anunţă compania.

Investiţia Egger în activitatea de reciclare, în România, se ridică în prezent la 20 de milioane de euro.

Obiectivul companiei este reducerea cantităţii de lemn rezultat din exploatările forestiere şi folosit în producţie prin creşterea utilizării de material reciclat, care poate proveni din: mobilier vechi, paleţi deterioraţi, deşeuri de plăci aglomerate din lemn, ambalaje din lemn, deşeuri lemnoase de la construcţii şi demolări, deşeuri lemnoase municipale sau biomasă.

”Ritmul de colectare a deşeurilor din lemn şi de integrare a lor în producţia Egger România este mult mai accelerat decât anticipam în 2012, la demararea proiectului Timberpak. În cei zece ani de reciclare am reuşit să folosim în producţia de PAL o cantitate de 664.000 de tone de lemn provenit din deşeuri, cu recorduri înregistrate de la an la an. Obiectivul nostru este să creştem componenta de utilizare a lemnului reciclat în producţie la 30%, până în 2030, şi să extindem colectarea de la operatorii economici la gospodării, prin intermediul municipalităţilor. Pentru asta, suportul şi implicarea administraţiilor locale sunt esenţiale”, a declarat Alina Chifan, director de vânzări la EGGER Romania.

Centrele Timberpak colectează, depozitează şi toacă deşeurile din lemn provenite din activitatea economică, după care sunt transportate la instalaţia de reciclare de pe platforma Egger de la Rădăuţi, care are ca scop optimizarea utilizării materiilor prime. Capacitatea anuală de prelucrare a instalaţiei de reciclare este de 150.000 tone de material lemnos.

Fabrica Egger din Rădăuţi este una dintre cele mai mari investiţii greenfield în România, cu peste 550 de milioane de euro investite până acum şi peste 850 angajaţi. Din totalul de angajaţi ai firmei de prelucrare a lemnului, 70% sunt din Rădăuţi şi din imediata apropiere. În 2022, Egger România a înregistrat o cifră de afaceri de 2,28 miliarde de lei, în creştere cu 10% faţă de anul anterior.

Totodată, din 2006 până în prezent, operaţiunile desfăşurate pe platforma Egger de la Rădăuţi au generat peste 250 de milioane de euro în taxe şi impozite locale şi naţionale: impozit pe profit, TVA, taxe şi autorizaţii, precum şi impozite pe construcţii speciale.

Grupul Egger deţine din 2008 o fabrică în România, la Rădăuţi, judeţul Suceava. Fabrica are peste 850 de angajaţi. La Rădăuţi sunt produse plăci de PAL brut şi melaminat pentru industria mobilei, precum şi plăci OSB pentru industria construcţiilor din lemn şi sectorul retail. Egger a investit peste 550 milioane euro în dezvoltarea unităţii strategice de producţie din Rădăuţi, într-o locaţie de producţie complet integrată şi dotată cu tehnologie de ultimă generaţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.