Preşedintele american Donald Trump a declarat luni că guvernul american ar trebui să primească o ”parte substanţială” din preţul de vânzare al operaţiunilor platformei de socializare video TikTok din SUA şi a avertizat că va interzice serviciul în Statele Unite pe 15 septembrie, în lipsa unei vânzări a acesteia către Microsoft sau către altă companie, transmite Reuters.
Întorsătura de situaţie a venit după ce Trump a spus vineri că intenţionează să interzică operaţiunile aplicaţiei video din Statele Unite ale Americii, cel mai devreme sâmbătă, după ce a respins o posibilă vânzare către Microsoft.
Reuters a relatat săptămâna trecută că unii investitori evaluează TikTok la aproximativ 50 de miliarde de dolari, citând persoane apropiate situaţiei.
”Am spus că, dacă o cumpăraţi, indiferent de preţ acesta ajunge la proprietar, bănuiesc că acesta este China ... Am spus că o parte substanţială a acestui preţ trebuie să meargă la Trezoreria Statelor Unite, pentru că permitem ca această afacere să aibă loc ”, a spus Trump.
Nu era clară modalitatea prin care guvernul Statelor Unite ar primi o parte din preţul de achiziţie.
Preşedintele a adăugat că TikTok ”se va închide la 15 septembrie, cu excepţia cazului în care Microsoft sau altcineva este în măsură să o cumpere şi să încheie o tranzacţie, o afacere adecvată, astfel încât Trezoreria… Statelor Unite să obţină mulţi bani.
Daniel Elman, analist la Nucleus Research, a declarat că o vânzare ”ar putea prevesti un val din ce în ce mai mare de achiziţii de companii chineze din domeniul internetului, de către companii americane, în special dacă tensiunile geopolitice vor continua să crească.”
Elman a spus că acest lucru ar putea afecta compania WeChat deţinută de grupul Tencent.
Secretarul de stat Mike Pompeo s-a referit duminică la WeChat şi a declarat că Trump ”va lua măsuri în zilele următoare cu privire la o gamă largă de riscuri de securitate naţională care sunt reprezentate de software-ul conectat la Partidul Comunist Chinez.”
Oficialii americani au declarat că TikTok prezintă un risc naţional din cauza datelor personale pe care le gestionează. Săptămâna trecută, CEO-ul TikTok, Kevin Mayer, a spus într-o postare pe blog că platforma s-a angajat să respecte legile din SUA şi le permite experţilor să evalueze politicile sale de moderare şi să examineze codul care stă la baza algoritmilor săi.
Trump, fost dezvoltator imobiliar din New York, a comparat TikTok cu relaţia între chiriaş şi proprietar, sugerând că TikTok este ca un chiriaş. ”Fără închiriere, chiriaşul nu are nimic - aşa că plătesc ceea ce se numeşte bani pentru cheie sau plătesc ceva”.
Preşedintele a spus că nu îl deranjează ”dacă este vorba de Microsoft sau de altcineva – dacă o va cumpăra o companie mare, o companie sigură, o companie cu adevărat americană”.
Microsoft a anunţat duminică că CEO-ul Satya Nadella a discutat cu Trump şi ”este pregătit să continue discuţiile pentru a explora o achiziţie de TikTok în Statele Unite”.
Microsoft este ”angajată să achiziţioneze TikTok sub rezerva unei verificări complete a securităţii şi de a oferi beneficii economice adecvate Statelor Unite, inclusiv Trezoreriei Statelor Unite”.
Mulţi republicani proeminenţi, inclusiv liderul republican din Camera Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, au publicat declaraţii în sprijinul unei achiziţii de către Microsoft a operaţiunilor americane ale TikTok. Unii consilieri din Congres sunt îngrijoraţi de o reacţie a alegătorilor mai tineri împotriva partidului, dacă Trump ar interzice TikTok, care are 100 de milioane de utilizatori americani.
Liderul democrat din Senatul Statelor Unite, Chuck Schumer, a susţinut şi el vânzarea, dar un consilier senior al Casei Albe şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la o vânzare către Microsoft.
Peter Navarro, consilierul pentru comerţ al Casei Albe, a sugerat luni că Microsoft ar poate ceda participaţiile în China dacă ar cumpăra TikTok.
"Deci, întrebarea este, Microsoft va fi compromisă?" Navarro a spus într-un interviu acordat CNN. ”Poate Microsoft şi-ar putea ceda participaţiile sale din China?
Navarro a spus că guvernul chinez şi armata folosesc software-ul Microsoft ”pentru a face toate lucrurile pe care le fac”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.