Dezvoltatorul imobiliar AFI Europe a achiziţionat de la grupul austriac Immofinanz clădirea myhive Victoriei de pe Calea Victoriei, tranzacţia fiind evaluată la aproximativ 27 de milioane de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Dezvoltatorul imobiliar AFI Europe a achiziţionat de la grupul austriac Immofinanz clădirea myhive Victoriei de pe Calea Victoriei. Tranzacţia, intermediată de Colliers şi Cushman & Wakefield Echinox, a fost evaluată la aproximativ 27 de milioane de euro şi face parte din strategia Immofinanz de optimizare a portofoliului deţinut pe piaţa locală”, se arată într-un comunicat.

Finalizată în 1998, myhive Victoriei a fost prima clădire modernă de birouri din Bucureşti şi cea mai înaltă clădire din centrul oraşului, având o suprafaţă construită de 38.703 metri pătraţi. Renovarea din 2012 a adus proprietatea la standarde moderne, iar acum deţine o autorizaţie de construcţie recent emisă pentru o renovare completă. Această autorizaţie, necesară pentru conversia într-o proprietate de Clasă A, a fost transferată cumpărătorului.

„Vom reinvesti veniturile obţinute din vânzare în achiziţii care creează valoare, vizând proprietăţi cu randament mai ridicat în pieţele noastre de bază”, a declarat Radka Doehring, membru al consiliului executiv al Immofinanz.

Investitorul austriac a preluat proprietatea situată în apropierea Kilometrului 0 al Bucureştiului, lângă Centrul Vechi, în martie 2021, de la Banca Comercială Română. În urma noii autorizaţii de construcţie, proprietatea renovată va oferi spaţii de birouri flexibile, zone comune atractive şi diverse facilităţi suplimentare, cum ar fi săli de conferinţe, zone de relaxare şi evenimente sociale pentru chiriaşi.

„Achiziţia clădirii myhive Victoriei face parte din planul nostru de dezvoltare strategică în România. Ne dorim să transformăm această proprietate emblematică situată în centrul capitalei într-un proiect modern, de clasă A, aliniat la standardele ESG, cu utilizare mixtă, cuprinzând atât spaţii de birouri, cât şi destinaţii de retail şi leisure”, a menţionat Doron Klein, deputy CEO AFI Europe & CEO AFI Europe România şi Cehia.

Volumul de active imobiliare comerciale tranzacţionat în primele şase luni din 2024 a atins 419 milioane de euro, mai mult decât dublu faţă de 167 milioane de euro în aceeaşi perioadă din 2023. Deşi contextul rămâne dificil din cauza costului riscului, perspectivele pentru 2024 sunt bune, cu posibile reduceri de dobânzi şi semne că piaţa a atins minimele de activitate şi preţuri în Occident.

„Dincolo de aspectele tranzacţionale, această investiţie reprezintă o oportunitate unică de a revitaliza o clădire şi împrejurimile sale, transformând-o dintr-o proprietate veche într-una nouă, cu un aspect arhitectural şi comercial îmbunătăţit”, subliniază Anca Merdescu, director Investment & Debt Advisory la Colliers.

România a înregistrat, anul acesta, cea mai bună performanţă la nivel de investiţii imobiliare comparativ cu celelalte cinci economii majore din Europa Centrală şi de Est (Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia), iar această realizare vine într-un context în care activitatea pe piaţa regională a fost redusă şi volumul tranzacţiilor a atins unul dintre cele mai scăzute niveluri din ultimul deceniu.

„Tranzacţia şi dezvoltarea ulterioară a acestei proprietăţi emblematice reconfirmă fundamentele solide ale pieţei de birouri din Bucureşti şi vor crea un nou punct de atracţie pentru retail şi F&B pe Calea Victoriei, între strada Lipscani, Palatul CEC, Magazinul Victoria şi Muzeul Naţional de Istorie”, a adăugat Cristi Moga, head of Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.