Camera Deputaţilor a adoptat marţi, decizional, iniţiativa legislativă a senatorului Şerban Nicolae care instituie un regim fiscal derogatoriu aplicabil unei anumite categorii de terenuri, construcţiilor edificate pe acestea şi anumitor activităţi economice autorizate, în scopul dezvoltării activităţilor economice, al creării de locuri de muncă şi al creşterii veniturilor bugetare. Astfel, sunt avute în vedere insulele, grindurile şi alte suprafeţe de uscat cu potenţial de exploatare economică, rezultate prin acţiuni sau modificări naturale ale teritoriului ori prin lucrări de amenajare hidrotehnică, fiind exceptate terenurile care intră sub incidenţa Legii 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”. Actul normativ merge la promulgare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Proiectul a fost adoptat cu 177 de voturi „pentru”, 94 de voturi „împotrivă” şi trei abţineri.

„Terenurile care fac obiectul prezentei legi sunt insule, grinduri şi alte suprafeţe de uscat cu o suprafaţa mai mare de 35 de hectare cu potenţial de exploatare economică rezultate prin acţiuni sau modificări naturale ale teritoriului ori prin lucrări de amenajare hidrotehnică. Regimul derogatoriu se aplică şi unor părţi din terenurile  a căror suprafaţă nu este mai mică de 10 hectare”, arată proiectul de lege.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

De asemenea, regimul fiscal derogatoriu prevăzut de prezenta lege se aplică, în mod corespunzător, şi construcţiilor civile edificate pe terenurile reglementate de actul normativ, dacă sunt utilizate pentru activităţile de producţie de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentaţie publică, comerţ cu amănuntul.

Activităţile economice ce se pot autoriza pe terenurile prevăzute în lege sunt cele de producţie de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentaţie publică, comerţ cu amănuntul, precum şi cele de servicii conexe acestora.

„Pentru construcţiile şi activităţile economice prevăzute de prezenta lege, taxele şi impozitele locale calculate şi datorate potrivit dispoziţiilor Titlului IX - Impozite şi taxe locale din Codul fiscal, se reduc cu 50%”, mai arată iniţiativa legislativă adoptată de către deputaţi. 

Totodată, unităţile administrativ-teritoriale vor concesiona suprafeţele disponibile din aceste terenuri exclusiv pentru aceste activităţi economice.

La solicitarea unităţilor administrativ - teritoriale, în termen de 90 de zile de la primirea solicitării, Guvernul identifică terenurile susceptibile de a fi incluse în categoria celor descrise şi asigură intrarea acestora în domeniul public al statului şi administrarea unităţilor administrativ-teritoriale corespunzătoare, mai indică sursa citată.

USR: PSD dă liber la „paradisuri fiscale” pe insule şi grinduri

Parlamentarii USR au votat „împotriva” proiectului PSD, mai ales că există serioase semne de întrebare cu privire la neconstituţionalitate acestuia, arată un comunicat de presă al partidului.

Sursa citată precizează că în timp ce România se confruntă cu o gravă criză de sănătate publică, iar criza economică bate la uşă, PSD şi aliaţii lui duc grija „băieţilor deştepţi” care vor să facă afaceri pe insule şi grinduri fără a plăti impozite statului român şi fără a respecta cerinţele impuse de Legea apelor. 

„Legea domnului Şerban Nicolae, cu păcănelele pe insule, s-a întors în plen cu o nouă modificare toxică: exceptarea de la prevederile Legii apelor. Adică, ai insule, ai grinduri care nu se mai supun Legii apelor, care prevede o serie întreagă de reguli şi interdicţii valabile în toată România. Este evident că un astfel de amendament încalcă orice normă de bun simţ, cum este evident că şi în această formă legea este neconstituţională. Apoi, au introdus şi posibilitatea ce regimul derogatoriu să se aplice şi suprafeţelor mai mici de 35 de hectare, dar nu mai puţin de 10 hectare. Întreb şi eu: cine are 10 hectare şi pe ce insulă ca să nu ne mai chinuim cu legi din acestea cu dedicaţie? Cine este sponsorul care a trimis această lege în plenul Parlamentului?”, a afirmat liderul deputaţilor USR Cătălin Drulă.
 
După o primă decizie a Curţii Constituţionale nefavorabilă lor, social-democraţii au revenit şi proiectul de lege iniţiat de Şerban Nicolae a fost marţi adoptat din nou de majoritatea controlată de PSD, dându-se astfel undă verde mini-paradisurilor fiscale, mai transmite USR în documentul de presă.
 
În comisiile de specialitate au fost operate unele modificări în sensul îmbunăţirii proiectului iniţial: au fost eliminate jocurile de noroc din lista activităţilor ce pot fi desfăşurate, iar regimul fiscal derogatoriu se va aplica, în principiu, doar insulelor, grindurilor şi altor suprafeţe de uscat cu suprafaţe mai mari de 35 de hectare. 
 
La propunerea PSD, regimul derogatoriu se va putea aplica, însă, şi unor părţi din terenurile definite mai sus dacă suprafaţa lor nu este mai mică de 10 hectare.
 
Tot în comisii şi tot la propunerea PSD, a fost introdusă o nouă prevedere deosebit de toxică: în cazul terenurilor vizate nu se vor aplica prevederile Legii apelor nr. 107/1996, lege care stipula anumite interdicţii şi criteriile de mediu ce trebuie să fie respectate.
 
Terenurile vizate de proiectul PSD vor fi scutite de taxa pe teren, iar activităţile economice desfăşurate acolo – inclusiv turism, agrement, alimentaţie publică, comerţ cu amănuntul şi serviciile conexe acestora – vor beneficia de TVA redus de 5% (la fel ca manualele şcolare şi locuinţele parte a politicii sociale), dar şi de impozite şi taxe locale reduse cu 50%.
 
În plus, probabil după simpatiile politice sau, după caz, prieteniile transpartinice, autorităţile locale vor putea acorda şi alte scutiri şi facilităţi, cu caracter temporar sau permanent, sub pretextul stimulării investiţiilor şi a dezvoltării activităţilor economice.
 
„Parlamentul României nu trebuie să adopte legi cu dedicaţie pentru „băieţii deştepţi” din PSD şi din proximitatea partidului! Parlamentul României trebuie să lucreze în beneficiul cetăţenilor, nu al politicienilor puşi pe căpătuială prin sărăcirea bugetului de stat şi a tuturor românilor”, conchide sursa amintită.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.