Economia României ar trebui să crească în medie cu 5% anual, în mod sustenabil, pentru a putea ajunge din urmă media zonei euro în 18 ani, în condiţiile dezvoltării semnificative a infrastructurii şi a creşterii impotante a veniturilor fiscale, a declarat vineri unul dintre cei opt membri ai Consiliului de Administraţie ai Băncii Naţionale a României (BNR), Daniel Dăianu, în cadrul sesiunii ştiinţifice „România în Uniunea Europeană” organizată de Academia Română.
Potrivit datelor Eurostat, România a ajuns în 2015 la 57% din media UE după produsul intern brut (PIB) pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare, indicatorul-cheie după care se măsoară nivelul real de dezvoltare al naţiunilor, ajungând aproape la egalitate cu Crioaţia, care avea un nivel de 58%. Totodată, România ar avea nevoie de nouă ani pentru a ajunge, în 2024, la 75% din media zonei euro, potrivit lui Dăianu.
”Dacă Romania ar creşte economic în mod sustenabil, în medie cu 5% pe an, ar putea ajunge din urmă media zonei euro în 18 ani. Nivelul de 75% din media zonei euro ar putea fi atins în 9 ani, adică în 2024”, a declarat Dăianu.
În plus, dacă România şi-ar păstra ritmul mediu de creştere înregistrat în perioada 2000-2015, atunci ar reuşi sa ajungă din urma media zonei euro abia în 27 ani, în vreme ce 75% din media zonei euro ar putea fi atinsă în 13 ani.
Reprezentantul BNR a atras atenţia că, pentru adoptarea monedei euro, trebuie îndeplinite unele condiţii structurale precum dezvoltarea infrastructurii, creşterea veniturilor fiscale care să mărească „spaţiul fiscal”, consolidarea finanţelor publice în mod durabil, creşterea gradului de competitivitate a economiei printr-o structură mai bună a producţiei, printr-o valoare adăugată mai mare, nu prin salarii joase, şi o finanţare adecvată a educaţiei şi sănătatii.
În plus, trebuie rezolvată problema evaziunii fiscale, care a devenit una structurală şi care rprezintă unul dintre principalele motive ale unui nivel foarte scăzut al veniturilor fiscale.
”Evaziunea fiscală, evitarea plăţii taxelor au devenit, în România, probleme structurale, cronicizate, care trebuie rezolvate”, a declarat Dăianu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...