Sandalele Birkenstock, care au evoluat de la un simbol al contraculturii la un articol de modă popular, nu se califică drept artă şi, prin urmare, nu sunt protejate prin drepturi de autor, a decis recent cea mai înaltă instanţă civilă din Germania, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Curtea Federală de Justiţie a respins un proces intentat de compania germană Birkenstock, care a încercat să împiedice concurenţi precum Tchibo să vândă modele similare.

”Pretenţiile sunt nefondate deoarece sandalele nu sunt opere de artă aplicată protejate prin drepturi de autor”, a declarat judecătorul Thomas Koch.

Conform legislaţiei germane, protecţia drepturilor de autor este valabilă timp de 70 de ani după moartea creatorului, în timp ce protecţia designului depinde de durata de viaţă a produsului şi se încheie după 25 de ani.

Distincţia legală dintre design şi artă în legislaţia germană constă în scopul produsului: designul serveşte unei funcţii practice, în timp ce operele de artă aplicată necesită un nivel distinct de creativitate artistică individuală.

Karl Birkenstock, membru al dinastiei Birkenstock şi creatorul iniţial al sandalelor, s-a născut în 1936 şi este în viaţă. Cu toate acestea, deoarece primele modele au fost realizate în anii 1970, unele dintre sandale nu mai beneficiază de protecţie a designului. Drept urmare, avocaţii companiei au cerut instanţei să clasifice sandalele ca opere de artă.

Konstantin Wegner, avocatul Birkenstock, a susţinut că sandalele au ”un design iconic” şi a anunţat continuarea litigiilor după anunţarea deciziei.

”Intenţionăm să adăugăm argumente în aceste proceduri în curs”, a declarat Wegner fără a oferi detalii suplimentare.

Iniţial populare în rândul hippioţilor, al entuziaştilor din domeniul tehnologiei şi al profesioniştilor din sectorul medical, sandalele Birkenstock au câştigat o atenţie largă după ce actriţa australiană Margot Robbie a purtat o pereche de Birkenstock roz în scena finală a filmului ”Barbie” din 2023.

Fondată în 1774, compania Birkenstock a fost condusă de familia cu acelaşi nume timp de şase generaţii, până când a vândut un pachet majoritar către L Catterton, o firmă americană de capital privat susţinută de miliardarul francez Bernard Arnault şi imperiul său de bunuri de lux LVMH.

L Catterton a rămas cel mai mare acţionar al Birkenstock după ce compania a devenit publică în 2023.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.