Creşterea puternică a acţiunilor miniere a inversat declinul acţiunilor europene consemnate în prima parte a tranzacţiilor de luni, provocate de îngrijorările legate de inflaţie şi de sezonul raportărilor financiare , indicii închizând în urcare, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Indicele pan-european STOXX 600 a recuperat pierderile de până la 0,6% şi a închis în creştere uşoară, de 0,05%.

Componenta minieră a indicelui a avansat cu 3%, consemnând cea mai mare creştere din ultimele trei luni, pe fondul avansului preţurilor minereului de fier şi a cărbunelui cocsificabil provocat de temeerile legate de ofertă, în timp ce cotaţiile metalelor de bază au urcat din cauza îngrijorărilor provocate de costurile mari ale energiei şi materiilor prime.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Componenta acţiunilor companiilor din sectorul petrolului au avansat cu peste 1%, ca şi titlurile auto, compensând pierderile din sectorul călătoriilor şi al turismului, utilităţilor şi comerţului cu amănuntul.

Indicele londonez FTSE 100 a avansat cu 0,7%, DAX al bursei din Frankfurt a scăzut cu 0,05%, CAC 40 al bursei din Paris cu 0,16%

”Inflaţia se va menţine la un nivel ridicat o perioadă mai lungă de timp decât se anticipa, din cauza creşterii preţurilor energiei şi a deficitului de bunuri. Contribuţia energiei la inflaţie se va inversa anul viitor ca urmare a efectelor bazei de comparaţie şi a preţurilor mai mici ale petrolului şi gazelor”, consideră analiştii firmei Capital Economics.

Aceştia au mai spus că deficitele de bunuri de agravează şi vor persista o perioadă de timp, dar că aceste presiuni se vor reduce anul viitor. Cu toate acestea, deficitele de bunuri ar putea duce la o creştere mai persistentă a presiunii preţurilor.

Componenta bancară a indicelui STOXX 600 a atins cel mai ridicat nivel din februarie 2020, recuperând aproape în totalitate pierderile induse de pandemia de coronavirus, investitorii anticipând dobânzi mai mari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.