Consiliul Concurenţei a anunţat luni că a declanşat o investigaţie privind o posibilă trucare a 11 licitaţii organizate în perioada 2017 – 2019 de mai multe unităţi administrativ teritoriale din judeţul Mureş - în principal, primării - pentru delegarea serviciilor de salubrizare.
"Practic, investigaţia vizează o posibilă o posibilă înţelegere între trei companii, Sylevy Salubriserv, Bissdog şi Servicii Salubritate Bucureşti, pentru împărţirea contractelor de delegare a serviciilor de salubrizare pe teritoriul judeţului Mureş. Autoritatea de concurenţă suspectează că firmele s-au înţeles asupra licitaţiilor pentru care să depună oferte, astfel încât să nu se concureze şi să câştige contractele la o valoare cât mai apropiată de cea maximă stabilită de autoritatea contractantă", arată autoritatea de concurenţă într-un comunicat.
În acest fel, primăriile au achiziţionat serviciile de salubritate la preţuri crescute artificial, preţuri mai mari decât cele obţinute dacă companiile s-ar fi concurat în mod real, spun reprezentanţii Consiliului Concurenţei.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă în cadrul programului de clemenţă pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale acesteia.
Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile celor trei firme,, documentele ridicate aflându-se în analiza autorităţii de concurenţă, în cadrul procedurii specifice de investigaţie. Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilei practici anticoncurenţiale analizate.
"Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial, nereprezentând o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor", subliniază Consiliul Concurenţei.
Legea concurenţei interzice asocierea companiilor în scopul restrângerii concurenţei la procedurile de achiziţie publică.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.