Conducta de transport gaze naturale Pojorâta-Vatra Dornei a fost declarată proiect de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale, printr-o Hotărâre de Guvern. Valoarea proiectului depăşeşte 27,3 milioane de lei.
Proiectul a fost inclus în Planul naţional de dezvoltare şi modernizare al transportatorului naţional de gaze Transgaz, companie aflată în portofoliul Ministerului Economiei, plan aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), rezultând astfel dimensiunea strategică şi naţională a acestuia, a informat, joi, Ministerul Economiei.
”În prezent în zona Pojorâta - Vatra Dornei nu există conductă de alimentare cu gaze. Pentru încălzirea locuinţelor şi prepararea hranei se folosesc lemne de foc, cărbuni şi gaze lichefiate. Aceşti combustibili sunt folosiţi şi pentru încălzirea spaţiilor societăţilor comerciale şi a obiectivelor social culturale existente”, precizează ministerul.
Prin finalizarea tronsonului de conductă Pojorâta – Vatra Dornei se creează premisa interconectării sistemului de transport gaze naturale din partea de nord – vest a ţării cu sistemul de transport gaze naturale din partea de nord – est, definindu-se astfel ca un proiect de importanţă naţională.
”Prin realizarea acestui proiect se abordează şi o serie de nevoi sociale, într-un areal geografic semnificativ – partea nord-est a ţării, inclusiv educaţie (grădiniţe, creşe, unităţi de învăţământ, campusuri universitare ce nu sunt racordate la gaz), sănătate (viitoarele spitale regionale, spitalele judeţene, municipale şi orăşeneşti, căminele de bătrâni şi centrele sociale), protecţie socială şi locuri de muncă”, mai arată comunicatul.
Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, a afirmat că proiectul reprezintă o dovadă a modalităţii prin care Guvernul României sprijină comunităţile locale şi contribuie la creşterea calităţii vieţii românilor care locuiesc în mediul rural sau în mediul urban, în comunităţi de mici şi medii dimensiuni.
“Prin acest proiect asigurăm acces la gaze naturale pentru toate localităţile aflate pe traseul conductei. Vorbim despre aproximativ 35.000 de locuitori, 12 şcoli gimnaziale, 12 grădiniţe, cinci licee, cluburi şcolare, biblioteci, trei spitale şi complexe balneare, precum şi zeci de cabinete medicale. La fel de important este impactul economic pentru dezvoltarea a zonei, o zonă importantă pentru turism, cu obiective majore, foarte iubite şi căutate de către turiştii români şi străini, zona având un profil economic de turism ecumenic şi de agrement. Staţiunea Vatra Dornei este staţiune turistică de interes naţional, comuna Pojorâta este staţiune turistică, iar comuna Suceviţa este staţiune turistică de interes naţional, aceasta determinând iniţierea a numeroase proiecte de investiţii, aflate în proiectare sau implementare”, a declarat Niculae Bădălău, ministrul Economiei.
În plus, în zonă există lanţuri balneoclimaterice cu o paletă foarte largă de factori naturali.
”Investiţiile private în domeniul turismului depăşesc 300 miliarde lei, investiţii realizate pentru noi capacităţi de cazare şi pentru modernizarea celor existente, generând creşterea capacităţii de cazare cu 15% şi a numărului de turişti cu 25%”, adaugă oficialul.
Conducta de transport gaze naturale Pojorâta-Vatra Dornei este o parte dintr-un obiectiv amplu de construire a unei conducte de gaze naturale din regiune, proiect care a fost preluat, în anul 2010, de către Transgaz, context în care tronsonul de conductă Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei în lungime de 35,67 km a fost reproiectat în conformitate cu normele tehnice în vigoare şi cu situaţia obiectivelor existente în teren.
Într-o prima etapă, în anul 2017, a fost pus în funcţiune tronsonul de conducta de la Câmpulung Moldovenesc la Pojorâta în lungime de 9,28 km. De atunci şi până acum s-au modificat normele tehnice de proiectare, astfel încât acum proiectul tehnic care include şi detaliile tehnice specifice tronsonului Pojorâta - Vatra Dornei.
Municipiul Vatra Dornei are o populaţie de aproximativ 16.850 de locuitori, fiind al cincilea centru urban ca mărime al judeţului Suceava, funcţionează cu o centrală pe rumeguş, existând reale probleme în furnizarea energiei termice către populaţie şi agenţii economici, situaţie care se regăseşte în toată zona de munte a judeţului Suceava.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.