Complexul Energetic Oltenia, unul din cei mai mari producători de energie din ţară, construieşte un nou depozit de cărbune la Exploatarea Minieră Roşia, judeţul Gorj, valoarea totală a investiţiei fiind de 60 milioane lei, a declarat pentru News.ro directorul general al companiei, Sorin Boza.
”Valoarea totală a investiţiei este de 60 milioane lei, deci circa 13 milioane euro”, a spus Boza, pentru News.ro.
Depozitul ”va răspunde tuturor cerinţelor de mediu şi este una dintre investiţiile prioritare de mediu derulate de CE Oltenia în prezent, care va fi finalizată la începutul anului viitor şi pentru care au fost parcurşi toţi paşii legali necesari”, spun reprezentanţii companiei, într-un comunicat.
Executarea lucrărilor a fost însă îngreunată de faptul că s-a renunţat la amplasamentul stabilit iniţial din cauza blocajelor intervenite în negocierile purtate cu proprietarii de terenuri pe care urma să se realizeze noul depozit de cărbune, fiind repoziţionat pe un alt teren. În plus, au existat întârzieri cauzate de derularea procedurilor de achiziţie a lucrărilor şi a echipamentelor necesare.
”Conducerea companiei a dispus o analiză detaliată periodică încă de acum un an a acestor cauze, pentru stabilirea tuturor măsurilor necesare reducerii maxim posibile a perioadei de execuţie. Redeschiderea pentru o perioadă determinată a vechiului depozit reprezintă o necesitate din motive care ţin de siguranţa energetică naţională – obiectiv primordial care ar trebui să fie conştientizat de orice factor politic, inclusiv din administraţia publică locală”, mai informează compania.
Depozitul trebuie să asigure stocul de cărbune necesar funcţionarii SE Rovinari cu trei grupuri energetice în perioada de iarnă.
”Folosirea temporară a vechiului depozit nu poate fi realizată prin dispoziţii ale conducerii CE Oltenia, ci numai prin decizii guvernamentale, acestea având la baza siguranţa sistemului energetic naţional conform estimărilor Dispeceratului Energetic Naţional pentru acest sfârşit de an”, adaugă reprezentanţii producătorului de energie.
Aceştia subliniază că funcţionarea depozitului vechi de cărbune de la EMC Roşia, în perioada de toamnă – iarnă a anului trecut a fost monitorizată de Garda de Mediu şi, ”conform notelor de constatare încheiate, nu au fost depăşite limitele de praf impuse de legislaţia în vigoare”.
Compania reaminteşte că 80% din populaţia oraşului Rovinari depinde, direct sau indirect, de locurile de muncă ale salariaţilor CE Oltenia din Bazinul Minier Rovinari şi de la Termocentrala Rovinari.
Suma plătită de CE Oltenia pentru taxele şi impozitele locale corespunzătoare activităţilor desfăşurate în zona Rovinari reprezintă peste 70% din veniturile curente ale acestui oraş.
”În condiţiile în care CE Oltenia este pilonul principal în susţinerea comunităţii oraşului Rovinari, este de neînţeles poziţia conducătorului administrativ al acestei comunităţi de a iniţia proteste împotriva acţiunilor CE Oltenia care respectă hotărârile de guvern emise în scopul menţinerii siguranţei energetice naţionale. Conducerea CE Oltenia îşi manifestă toată disponibilitatea pentru dialog cu administraţiă publică a oraşului Rovinari, similar cu toate comunităţile locale din zonele unde îşi desfăşoara activitatea”, mai spun reprezentanţii CE Oltenia.
CE Oltenia are peste 13.500 de angajaţi. Compania a raportat anul trecut o cifră de afaceri mai mare cu 28,5%, de la 2,28 miliarde lei în 2016, la 2,93 miliarde lei.
Veniturile au crescut cu 18,7%, de la 3,68 miliarde lei în 2016, la 4,37 miliarde lei în 2017, potrivit rezultatelor publicate pe site-ul companiei.
Producătorul de energie a înregistrat un profit net de aproximativ 181 milioane lei faţă de o pierdere de circa 140 milioane lei înregistrată în 2016.
De asemenea, cantitatea de energie produsă a crescut cu 11%,de la 13,5 TWh la 15 TWh, anul trecut. Producţia de cărbune a crescut cu 15,4%, de la 19,5 milioane tone în 2016, la 22,5 milioane tone în 2017.
În anul 2017,compania a funcţionat în medie cu opt grupuri energetice, acoperind o cotă de până la 30% din piaţa de energie şi de circa 40% din serviciile de sistem necesare la nivel naţional.
Complexul Energetic Oltenia a fost înfiinţat în 2011 prin fuziunea Complexurilor Energetice Rovinari, Turceni şi Craiova cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Ministerul Energiei deţine 77,15% din acţiunile companiei, în timp ce Fondul Proprietatea controlează 21,55% din acţiuni. Restul acţiunilor aparţin Electrocentrale Grup (0,84%) şi Societăţii pentru Închiderea – Conservarea Minelor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.