Operatorul spaniol de sistem de gaze Enagas a declarat joi că lucrează ”în regim de urgenţă” cu compania franceză Terega la creşterea capacităţii unei conducte transfrontaliere între Spania şi Franţa, în timp ce Europa se străduieşte să-şi consolideze aprovizionarea cu energie, transmite Reuters.
Între Franţa şi Spania există două conducte, cu o capacitate combinată de a transporta şapte miliarde de metri cubi (bcm) de gaze pe an, echivalentul a şapte tancuri de gaze naturale lichefiate (GNL) pe lună, iar o a treia interconexiune este în curs de pregătire.
Enagas a spus că capacitatea conductei care trece din oraşul Irun, din nordul Spaniei, prin lanţul muntos Pirinei,ar putea fi sporită după o modernizare cu încă 1,5 miliarde de metri cubi pe an.
”Se desfăşoară lucrări tehnice urgente la interconectarea Irun pentru a maximiza utilizarea celor două motocompresoare ale sale”, a spus Enagas.
Europa se străduieşte să îşi diversifice sursele de energie, după ce invazia Rusiei în Ucraina a aruncat continentul într-o criză energetică.
Franţa, cândva cel mai mare exportator de energie al continentului, s-ar putea să nu producă suficientă energie nucleară în această iarnă pentru a-şi ajuta vecinii europeni care caută alternative la gazele ruseşti şi ar putea chiar să fie nevoită să raţionaleze electricitatea pentru a-şi satisface propriile nevoi.
Spania şi Portugalia au şapte terminale GNL, despre care spun că ar putea ajuta la aprovizionarea Europei Centrale, dacă se construiesc conducte suplimentare.
Discuţiile au fost reluate în jurul unui proiect între Spania şi Franţa numit ”Midcat”, care a fost abandonat în 2019.
Dar Franţa este împotriva proiectului, argumentând că cele două conducte existente sunt subutilizate, fluxurile mergând în principal spre Spania.
Cei mai mari acţionari ai Terega sunt operatorul italian de reţea de gaze Snam şi fondul suveran de administrare a averilor din Singapore GIC, potrivit site-ului său.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.