Compania energetică rusă Novatek intenţionează să înceapă să livreze echipamentele de bază pentru cea de-a doua etapă a proiectului său Arctic LNG 2, la sfârşitul lunii iulie, au declarat joi, pentru Reuters, două surse familiare cu planurile, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Planurile arată că Novatek continuă cu proiectul amânat, în ciuda sancţiunilor occidentale care au restricţionat accesul la tehnologii şi disponibilitatea tancurilor navale pentru a transporta gaze naturale lichefiate (GNL).

Surse din industrie au declarat în aprilie că Novatek a fost forţată să restrângă proiectul Arctic LNG 2, de 21 de miliarde de dolari, după ce sancţiunile occidentale i-au restricţionat accesul la tancurile din clasa de gheaţă şi că se va concentra în schimb pe dezvoltarea proiectului său în portul fără gheaţă Murmansk.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Arctic LNG 2 a început provizoriu producţia de GNL în peninsula Gydan, care iese în Marea Kara, în decembrie, dar încă nu a livrat un prim transport cu GNL.

Arctic LNG 2 a fost planificat ca cea mai mare astfel de fabrică din Rusia, cu o producţie eventuală de 19,8 milioane de tone pe an de GNL şi 1,6 milioane de tone pe an de condensat de gaz stabil de la trei trenuri.

Cu toate acestea, anul trecut proiectul a fost inclus în sancţiunile occidentale privind conflictul Rusiei din Ucraina, ceea ce a determinat acţionarii străini să îngheţe participarea şi Novatek să declare caz de forţă majoră pentru a avertiza că nu îşi va putea onora obligaţiile contractuale.

Sancţiunile întârzie, de asemenea, implementarea de către Rusia a altor proiecte de gaze şi petrochimie.

Complicând şi mai mult dezvoltarea proiectului, firma chineză de inginerie Wison New Energies a declarat săptămâna trecută că a decis să întrerupă toate proiectele sale în curs de desfăşurare în Rusia şi să înceteze imediat şi pe termen nedefinit să preia orice nouă afacere rusească.

Una dintre surse a spus că livrările structurilor gravitaţionale (GBS), care formează o fundaţie pentru unitatea de producţie de GNL, de la o fabrică din regiunea Murmansk din nordul Rusiei, pentru a doua etapă a proiectului, vor începe pe 22-25 iulie. O altă sursă a confirmat datele.

Sursele au refuzat să fie numite pentru că nu erau autorizate să vorbească public pe această problemă.

Novatek nu a comentat cu privire la livrarea echipamentelor planificate.

Belokamenka, din regiunea Murmansk, găzduieşte prima instalaţie din lume pentru producţia în masă de trenuri de lichefiere a gazelor naturale pe GBS.

Platformele GBS au fost folosite în Marea Nordului şi în alte proiecte de gaze, dar Arctic LNG 2 este prima lor utilizare în Rusia.

Novatek, cu un pachet de 60% din acţiuni, conduce Arctic LNG 2. Alţi acţionari sunt TotalEnergies (10%), CNPC (10%) şi CNOOC (10%) din China, precum şi Japan Arctic LNG (10%), un consorţiu format din Mitsui & Co şi JOGMEC.

Anul trecut, preşedintele rus Vladimir Putin a supravegheat plecarea primei linii a Arctic LNG 2 prin ruta Mării Nordului, din regiunea Murmansk.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.