Producătorul de avioane electrice Eve a prezentat pentru prima dată prototipul în mărime reală al taxiului său zburător, atingând un moment de referinţă, deoarece îşi propune să obţină certificarea, iar aparatul de zbor să intre în serviciu în 2026.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Eve, companie controlată de compania aerospaţială Embraer din Brazilia, şi-a lansat prototipul de aeronave electrice cu decolare şi aterizare verticală (eVTOL), la un eveniment cu investitori şi clienţi organizat la uzina Gaviao Peixoto a producătorului brazilian de avioane, pe 3 iulie.

Compania face parte dintr-un grup de startupuri din întreaga lume care dezvoltă avioane alimentate cu baterii care pot decola şi ateriza pe verticală pentru a transporta persoane în călătorii scurte în oraş, permiţându-le să evite traficul.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Eve se aşteaptă să zboare cu prototipul până la sfârşitul acestui an sau începutul lui 2025, a declarat CEO-ul Johann Bordais pentru Reuters, la eveniment, după ce a început testele la sol în iulie.

Primul prototip, neconform, este echipat cu motoare electrice dar nu are cabină sau pilot. Versiunea

Reţelele electrice din întreaga lume nu sunt pregătite pentru aşa-numitele maşini zburătoare, de la alimentarea cu energie electrică până la porturile pentru decolare şi aterizare verticală.

INVESTIŢIE NOUĂ

Eve a debutat la Bursa de Valori din New York în 2022, strângând aproape 400 de milioane de dolari pentru a-şi dezvolta eVTOL, un proiect estimat iniţial să coste 540 de milioane de dolari.

Ulterior, compania a obţinut un împrumut de 92 de milioane de dolari de la banca de dezvoltare de stat braziliană BNDES.

Investitorii includ United Airlines, BAE Systems, Thales, Rolls-Royce, Acciona şi Bradesco BBI.

Luna aceasta, firma a anunţat o nouă rundă de strângere de fonduri, în valoare totală de 94 de milioane de dolari, cu investiţii de la Embraer şi Nidec din Japonia, unul dintre furnizorii săi cheie.

”Acest lucru ne oferă confortul că vom putea continua să dezvoltăm acest produs până în 2027”, a spus Bordais, care ar satisface nevoile de numerar ale  Eve în timpul procesului de certificare. Am avut numerar pentru 2025, acum mergem până în 2027”.

Eve a strâns aproape 3.000 de comenzi potenţiale înainte de producţie, pe care speră să le transforme în cele din urmă în comenzi ferme.

Clienţii interesaţi includ transportatorul american United, firma de charter Global Crossing şi locatorul de avioane Azorra.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.