Comisia Europeană a decis joi să trimită scrisori de punere în întârziere către România, Bulgaria şi Cehia pentru respectarea normelor UE privind stocurile de ţiţei şi de produse petroliere, arată un comunicat de presă a instituţiei. „Comisia a observat că aceste trei state membre nu şi-au îndeplinit în mod repetat, unele din ianuarie 2013, obligaţia de a menţine stocuri de urgenţă minime de ţiţei”. De asemenea, CE a solicitat României, precum şi altor 12 state membre, cât şi Regatullui Unit să transmită strategiile naţionale pe termen lung de renovare cu privire la performanţa energetică a clădirilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Astfel, Comisia Europeană a decis să trimită scrisori de punere în întârziere Belgiei, Bulgariei, Croaţiei, Greciei, Ungariei, Italiei, Lituaniei, Maltei, Poloniei, Portugaliei, Slovaciei, Sloveniei, României şi Regatului Unit deoarece nu au transmis strategiile lor naţionale de renovare pe termen lung.
 
„În temeiul Directivei privind performanţa energetică a clădirilor (Directiva 2010/31/UE), statele membre aveau obligaţia de a transmite Comisiei strategiile lor naţionale de renovare pe termen lung până la 10 martie 2020. Aceste strategii de renovare pe termen lung reprezintă un element esenţial al directivei, stabilind calea, măsurile de politică şi finanţarea mobilizării necesare pentru decarbonizarea până în 2050 a parcului imobiliar existent. Acest obiectiv este important, deoarece sectorul construcţiilor din UE este cel mai mare consumator de energie din Europa şi este responsabil pentru 36 % din emisiile de gaze cu efect de seră generate în UE”, potrivit comunicatului de presă al CE.
 
Până în prezent, doar 14 state membre au transmis strategiile lor, astfel cum se solicită directiva. În ceea ce priveşte Belgia, această ţară a transmis doar strategiile regionale pentru regiunea Bruxelles-Capitală şi regiunea Flandra, dar nu şi pentru Regiunea Valonia. Prin urmare, această ţară nu a comunicat încă Comisiei strategia sa naţională. Statele membre în cauză au la dispoziţie două luni pentru a-şi îndeplini obligaţiile juridice. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.
 
Totodată, Comisia Europeană a stabilit să transmită scrisori de punere în întârziere României, Bulgariei şi Cehiei prin care solicită ca cele trei state să ia măsuri pentru a asigura aplicarea integrală a legislaţiei UE privind stocurile petroliere.
 
„Directiva privind stocurile petroliere (Directiva 2009/119/CE a Consiliului) solicită statelor membre să menţină stocuri minime de ţiţei şi/sau de produse petroliere echivalente cu cel puţin 90 de zile de importuri nete zilnice medii sau cu 61 de zile de consum intern zilnic mediu, oricare dintre cele două cantităţi este mai mare. Directiva trebuia să fie transpusă de statele membre în legislaţia lor naţională până la 31 decembrie 2012. Dat fiind rolul ţiţeiului în gama de surse de energie a UE, puternica dependenţă externă a UE de aprovizionarea cu ţiţei şi cu produse petroliere şi incertitudinea geopolitică în multe regiuni producătoare, este vital să se garanteze accesul consumatorilor la produse petroliere”, conform sursei citate.
 
CE a observat că aceste trei state membre nu şi-au îndeplinit în mod repetat, unele din ianuarie 2013, obligaţia de a menţine stocuri de urgenţă minime de ţiţei. Prin urmare, Comisia Europeană a concluzionat că nivelul mic al stocurilor observat nu se datorează unor circumstanţe excepţionale, ci reprezintă mai degrabă o nerespectare structurală a directivei. Statele membre în cauză au de acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde argumentelor expuse de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.
 
Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor, Comisia Europeană urmăreşte acţionarea în justiţie a statelor membre care nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce le revin în temeiul legislaţiei UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare şi domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislaţiei UE, în beneficiul cetăţenilor şi al întreprinderilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.