Comisia Europeană (CE) a decis, joi să trimită României o scrisoare de punere în întârziere referitoare la excluderea furnizării anumitor produse de origine animală din domeniul de aplicare a Regulamentului instituţiei privind normele specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală, care sunt, în consecinţă, reglementate de legislaţia naţională, fără a se respecta condiţiile de excludere din domeniul de aplicare a regulamentului UE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Scrisoarea de punere în întârziere se referă, de asemenea, la nerespectarea de către România a anumitor dispoziţii din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 privind legislaţia alimentară generală şi din Regulamentul (CE) nr. 852/2004 privind igiena produselor alimentare. În plus, normele româneşti de igienă alimentară se aplică unor produse care fac obiectul liberei circulaţii pe piaţa internă, respectarea lor fiind obligatorie şi conferind o prezumţie de conformitate cu obligaţiile impuse de dreptul Uniunii”, au transmis reprezentanţii CE, într-un comunicat de presă remis, joi, news.ro.

Prin urmare, normele naţionale de igienă alimentară ar fi trebuit să fie notificate în stadiul de proiect, în temeiul Directivei 2015/1535 privind reglementările tehnice, pentru a permite Comisiei să evalueze compatibilitatea acestora cu legislaţia UE.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„Nerespectarea obligaţiei de notificare a acestor norme constituie o încălcare a obligaţiilor de notificare prevăzute la articolul 5 alineatul (1) din Directiva 2015/1535. România are acum la dispoziţie trei luni pentru a lua măsurile necesare pentru a se conforma scrisorii de punere în întârziere; în caz contrar, Comisia poate emite un aviz motivat, dacă este cazul”, mai arată sursa citată.

Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor, Comisia Europeană urmăreşte acţionarea în justiţie a statelor membre care nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce le revin în temeiul legislaţiei UE.

Aceste decizii, care vizează diverse sectoare şi domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislaţiei UE, în beneficiul cetăţenilor şi al întreprinderilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.