Comisia Europeană a aprobat joi, condiţionat, achiziţia de către Vodafone a afacerilor prin cablu ale Liberty Global în România, Cehia, Germania şi Ungaria. În România şi Ungaria, Comisia Europeană nu a identificat probleme legate de un impact asupra concurenţei, potrivit unui comunicat al Executivului comunitar.
Comunicatul Comisiei precizează că aprobarea preluării este condiţionată de respectarea în totalitate de către Vodafone a angajamentelor asumate.
”În societatea noastră modernă, accesul la servicii broadband şi de televiziune de calitate şi la un preţ accesibil este aproape la fel de solicitat ca accesul la apă curentă. Am aprobat astăzi achiziţia de către Vodafone a afacerilor Liberty Global din Cehia, Germania, Ungaria şi România, cu condiţia unor remedii medite să asigure că clienţii vor continua să beneficieze de preţuri corecte, servicii de înaltă calitate şi produse inovatoare”, a afirmat în comunicat comisarul Margrethe Vestager.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Decizia urmează unei investigaţii aprofundate a tranzacţiei propuse, care implică achiziţia de către Vodafone a afacerilor Liberty Global din Cehia, Ungaria, România şi Germania. Afacerile Liberty Global în aceste ţări constau în mare măsură în operaţiuni prin intermediul reţelelor prin cablu.
În timpul investigaţiei aprofundate, Comisia a colectat informaţii şi a primit răspunsuri din partea clienţilor, furnizorilor şi competitorilor companiilor care fuzionează, precum şi a altor părţi.
În urmă investigaţiei, Comisia a fost îngrijorată că tranzacţia:
Ar elimina constrângerile competitive importante exercitate de companiile care fuzionează pe fiecare din pieţele lor pentru furnizarea de servicii fixe broadband pentru populaţie, în special în domenii deservite de filiala Unitymedia a Liberty Global. În timp ce atât Vodafone cât şi Unitymedia oferă servicii broadband bazate pe reţelele proprii prin cablu, aceste reţele nu se suprapun. Cu toate acestea, Vodafone este activă şi în furnizarea de servicii fixe broadband în zone deservite de Unitymedia, prin intermediul accesului wholesale la reţeaua Deutsche Telekom.
Ar creşte puterea deţinută pe piaţă a entităţii rezultate prin fuziune pentru furnizarea wholesale a semnalului de transmitere canalelor TV. Acest fapt poate afecta poziţia companiilor de televiziune, ceea ce ar duce la o degradare a ofertei TV spectatorilor finali din Germania. În plus, creşterea puterii pe piaţă a entităţii formate prin fuziune ar putea afecta capacitatea companiilor de televiziune de a oferi servicii adiţionale, inovatoare. Acestea ar include streamingul media distribuit direct pe internet (cunoscut ca servicii "Over-The-Top" sau "OTT") şi funcţionalităţi avansate, cum ar fi serviciile interactice, prin intermediul semnalelor TV Hybrid Broadcast Broadband (cunoscute ca “HbbTV”).
În urma investigaţiei, Comisia nu a identificat motive de îngrijorare privind:
Efectele fuziunii la nivelul preţurilor sau calităţii pe pieţele din Germania, întrucât companiile care fuzionează activează în principal în cadrul pieţelor lor prin cablu. Comisia nu a găsit dovezi ale unei pierderi a concurenţei , directe, indirecte sau potenţiale, ca rezultat al tranzacţiei.
Posibilitate ca fuziunea să reducă investiţiile în reţele de generaţie viitoare în germania, întrucât tranzacţia nu va reduce abilitatea şi motivaţia ca noua companie rezultată prin fuziune să facă investiţii.
În cazul pieţei de retail din Cehia pentru servicii fixe broadband, servicii de televiziune şi de telecomunicaţii din Cehia, Comisia a constatat că nouă companie nu va avea posibilitatea sua motivaţia de a închide provideri independenţi de servucuu de telecomunicaţii fize sau mobile.
Comisia nu a identificat oricare alte motive de îngrijorare pe oricare alte pieţe din Germania, Cehia şi nici în Ungaria şi România.
Pentru a răspunde îngrijorărilor Comisiei, Vodafone a oferit următoarele angajamente:
Să ofere unei companii, identificată ca fiind Telefónica, acces la reţeaua prin cablu a companiei formate prin fuziune din Germania. În plus, Telefónica va putea oferi servicii de televiziune prin intermediul reţelei respective. Monitorizarea respectării acestu angajament va reveni autorităţii germane de reglementare a sectorului de telecomunicaţii.
Să nu restricţioneze prin contract, direct sau indirect, posibilitatea ca firmele de televiziune de pe platforma TV a noii companii să distribui conţinutul prin intermediul serviciilor OTT. Acest angajament contrabalansează puterea crescută deţinută pe piaţă a companiei rezultate prin fuziune în raport cu companiile de televiziune şi elimină îngrijorarea că ar putea împiedica posibilitatea ca acestea sp ofere servicii adiţionale, inovatoare prin intermediul serviciilor OTT.
Să nu majoreze tarifele plătite de companiile de televiziune care transmit liber pentru includerea canalelor lor via reţelei prin cablu a Vodafone în Germania, prin extinderea acordurilor existente.
Să continue să ofere semnal HbbTV companiilor cu servicii gratuite, ceea ce permite clienţilor TV să fie conectaţi direct la serviciile interactive.
Comisia a conchis în consecinţă că tranzacţia, modificată prin aceste angajamente, nu mai ridică probleme legate de concurenţă. Această decizie depinde de respectarea în totalitate a acestor angajamente.
Vodafone, companie din Marea Britanie, operează reţele de telecomunicaţii şi oferă servicii de telecomunicaţii. În interiorul UE, Vodafone este activă în 12 state membre, inclusiv în Cehia, Germania, Ungaria şi România.
Liberty Global, din Marea Britanie, oferă servicii de televiziune, internet broadband, servicii de telefonie fixă şi mobilă în diverse state UE. Compania deţine şi operează reţele prin cablu care oferă servicii TV, boardband şi de telefonie voce în Cehia, Germania, Ungaria şi România. În Germania şi Ungaria, Liberty Global mai oferă servicii de telecomunicaţii mobile, ca operator de reţele virutale mobile. Liberty Global operează în Germania sub numele Unitymedia şi sub numele UPC în Cehia, Ungaria şi România.
În mai 2018, Vodafone Group a anunţat un acord de 18,4 miliarde de euro pentru preluarea operaţiunilor Liberty Global din Germania, Cehia, Ungaria şi România.
Liberty Global este prezent în România prin intermediul operatorului de telecomunicaţii UPC, care este afiliat la UPC Broadband, divizia europeană a Liberty Global.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.