Regiunea ECE a înregistrat o creştere de 38,6% a procedurilor de insolvenţă în 2023 comparativ cu 2022, marcând un alt an de creştere cu două cifre, arată o analiză Coface. Compania se aşteaptă la noi creşteri a insolvenţelor în 2024 şi consideră că mediul de afaceri în 2024 va fi marcat de o creştere limitată a cifrei de afaceri, scăderea marjelor şi provocări continue pentru companiile exportatoare.
Potrivit Coface, în anul 2023 s-au înregistrat 50.199 insolvenţe în ECE, faţă de 36.208 în 2022.
”În urma unei recesiuni economice, ţările din Europa Centrală şi de Est (ECE) au asistat la o creştere semnificativă a insolvenţelor pe parcursul anului 2023. În timp ce companiile au rezistat iniţial şocurilor ca urmare a măsurilor de sprijin guvernamental în timpul pandemiei, retragerea ulterioară a acestor iniţiative combinată cu presiunile macroeconomice au determinat rate de insolvenţă ridicate”, arată Coface.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Criza economică a dus la o scădere a creşterii medii a PIB-ului din regiune de la 4% în 2022 la doar 0,5% în 2023, rezultând cea mai scăzută rată din acest secol (excluzând criza financiară globală din 2009 şi pandemia Covid-19 din 2020). Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia şi Lituania au înregistrat chiar rate de creştere negative în 2023.
Regiunea ECE a înregistrat o creştere de 38,6% a procedurilor de insolvenţă în 2023 comparativ cu 2022, marcând un alt an de creştere cu două cifre.
„Această evoluţie a fost alimentată de o combinaţie de factori interni şi externi care au amplificat provocările cu care se confruntă companiile din regiune, în special tensiunile geopolitice şi inflaţioniste care au pus presiune pe companii”, explică Grzegorz Sielewicz, economist şef Coface Europa Centrală şi de Est.
Consecinţele invaziei Rusiei în Ucraina, din cauza proximităţii sale geografice, au avut efecte în întreaga regiune, perturbând lanţurile de aprovizionare şi contribuind la creşterea preţurilor energiei. Aceste şocuri externe, cuplate cu provocările interne, cum ar fi deficitul de forţă de muncă şi creşterea costurilor inputurilor, au afectat foarte mult companiile, ducând la o accelerare a numărului insolvenţelor. Sectoarele construcţii şi comerţ, în special, au fost afectate de valul mare de insolvenţe, confruntându-se cu un deficit de forţă de muncă, presiuni salariale şi încetinirea cererii.
„Ne aşteptăm la noi creşteri a insolvenţelor în 2024, deşi la o rată mai mică comparativ cu anul precedent”, iar la nivel global, companiile nu îşi vor atinge întregul potenţial de avans economic ca urmare a provocărilor cu care se confruntă în activităţile lor operaţionale.” adaugă Jarosław Jaworski, CEO Coface în Europa Centrală şi de Est.
Mediul de afaceri în 2024 va fi marcat de o creştere limitată a cifrei de afaceri, scăderea marjelor şi provocări continue pentru companiile exportatoare din cauza cererii externe lente, în special din Germania, principalul partener comercial pentru majoritatea ţărilor din ECE. Cu toate acestea, există semne de revenire determinată de consum, în special în ceea ce priveşte necesităţile zilnice, susţinând activitatea economică în regiunea ECE. Totuşi, companiile se confruntă cu o presiune ridicată din cauza creşterii preţurilor mărfurilor şi a costurilor cu forţa de muncă, inclusiv ca urmare a creşterii salariului minim în ţările din ECE.
În 2023, Coface a avut aproximativ 4.970 de angajaţi şi a înregistrat o cifră de afaceri de 1,87 miliarde de euro.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.