Cifra de afaceri a Grupului TeraPlast a ajuns în 2020 la 1,09 miliarde de lei, în timp ce profitul net s-a dublat la 78,6 milioane lei, iar pentru 2021 grupul estimează afaceri de 636,2 milioane lei, în scădere cu peste 41%, deoarece din acest an nu mai fac parte din grup companiile TeraSteel România şi Serbia şi Wetterbest, vândute către Grupul Kingspan.
În 2019, afacerile grupului au fost de 972,6 milioane lei, iar profitul net a fost 38,9 milioane lei.
"Grupul TeraPlast, cu cele 2 divizii, de mase plastice şi metal, a depăşit cifra de afaceri de 1 miliard de lei în 2020. Profitul net s-a dublat în aceeaşi perioadă, ajungând la 79 milioane de lei. Pentru realizarea cifrei de afaceri de 636,2 milioane lei în 2021, grupul se bazează atât pe investiţiile de 157 milioane lei în curs de implementare, cât şi pe noi achiziţii", a anunţat compania.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Divizia de Mase Plastice, care rămâne în componenţa Grupului TeraPlast, include business-urile Instalaţii, Reciclare, Granule şi Ferestre şi uşi. Acestora li se vor adăuga în 2021 TeraPlast Folii Biodegradabile şi firma Somplast.
Divizia de Mase Plastice a TeraPlast a avut o cifră de afaceri de 396,9 de milioane de lei, în creştere cu 16% comparativ cu anul precedent şi a generat EBITDA de 56,5 milioane de lei, cu 56% mai mare decât în 2020.
"Anul 2020 ne-a provocat, şi am început încrezători anul 2021, cu baze foarte bune pentru dezvoltarea viitoare a grupului nostru. Business-ul făcut prin Divizia de Mase Plastice are o marjă EBITDA de 14,2%, cu un grad redus de îndatorare, ceea ce reflectă stabilitatea afacerilor noastre şi potenţialul de dezvoltare. Investiţiile de 157 milioane lei pe care le implementăm vor aduce plus-valoare pentru acţionarii noştri. De asemenea, ne propunem să ajungem curând la nivelul rezultatelor din 2019 care includeau şi cifrele realizate prin divizia de metal şi linia de profile de tâmplărie PVC. Cu acest obiectiv asumat, vom continua să creştem organic şi prin fuziuni şi achiziţii atât pe pieţele pe care activăm, cât şi pe pieţe noi”, a declarat Ioana Birta, director financiar al Grupului TeraPlast.
Cea mai bună performanţă în 2020 a fost realizată de segmentul de Instalaţii şi Reciclare al diviziei de plastic din TeraPlast care a avut o creştere de 66% a EBITDA, ceea ce reprezintă 43 milioane de lei, şi o marjă de profitabilitate de 14,7%. Cifra de afaceri a acestui segment a crescut cu 17% în aceeaşi perioadă până la 291,6 milioane de lei.
"Creşterea cifrei de afaceri ar fi fost şi mai mare dacă nu am fi fost limitaţi de capacitatea de producţie. Exporturile au fost de 9% din cifra de afaceri şi ne propunem să ajungem la 15% pe toată firma, atât cât au fost exporturile de granule. Am decis să facem în 2021 investiţii de peste 157 de milioane de lei pentru a fi mai rapizi în livrări şi să nu mai ajungem să ne refuzăm clienţii din lipsă de capacitate.” a declarat Ovidiu Gurău, directorul comercial TeraPlast.
Linia de business Granule se remarcă printr-o creştere de 59% a EBITDA, aceasta ajungând la 12 milioane de lei în 2020. Pentru această linie de business sursa creşterilor viitoare sunt granulele ignifugate, fără halogeni. Grupul TeraPlast este cel mai mare producător de granule din 10 ţări vecine şi singurul producător de granule ignifugate, fără halogeni din România.
Linia de business ferestre şi uşi este în continuare în atenţia management-ului pentru îmbunătăţirea performanţelor, după ce în 2020 a înregistrat o creştere de 21% a cifrei de afaceri, dar profitabilitatea a fost sub aşteptări. Prin măsurile luate, rata EBITDA va creşte la 11%, pentru a ajunge în grupul primilor 10 producători din România.
Pentru anul 2021, EBITDA bugetată a Grupului TeraPlast este de 89,7 milioane de lei, în creştere cu 57% faţă de 2020, respectiv o cifră de afaceri de 636,2 milioane de lei. Bugetul include activitatea liniilor de business: Instalaţii & Reciclare, Granule, Ferestre şi uşi, Ambalaje flexibile şi Folii Biodegradabile.
"Suntem şi vom rămâne cel mai mare procesator de PVC din Estul Uniunii Europene. Prin investiţiile pe care le facem vom deveni, în 2022, lideri în România atât la producţia de ţevi de polietilenă, cât şi la producţia de amblaje flexibile. Cu banii încasaţi din vânzarea diviziei de metal, TeraPlast va face achiziţii de companii, cum a procedat în decembrie cu Somplast, va reduce gradul de îndatorare faţă de bănci şi va acorda dividende”, a declarat Alexandru Stânean, director general al Grupului TeraPlast.
Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraPlast Folii Biodegradabile şi Somplast.
Începând cu 2 iulie 2008, TeraPlast SA este listată la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul TRP. Acţiunile companiei sunt incluse în indicele de referinţă BET al Bursei de Valori Bucureşti şi, din septembrie 2020, în indicii TotalCap şi MicroCap ai FTSE Russell.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.