China va începe săptămâna aceasta să impună măsuri antidumping provizorii pentru importurile de brandy din Uniunea Europeană, a arătat marţi o notificare a Ministerului Comerţului, la câteva zile după ce statele UE au votat pentru impunerea de tarife pentru vehiculele electrice fabricate în China, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Oficialii vamali chinezi vor colecta depozite de garanţie de la companiile care vând brandy din UE, începând de vineri. Suma depozitului ar fi între 30,6% şi 39% din valoarea totală, se arată în anunţ.

Decizia a anulat o hotărâre preliminară de la sfârşitul lunii august, când China a declarat că nu va impune nicio măsură antidumping, în ciuda faptului că distilatorii europeni vindeau coniac în China la o marjă de 30,6% până la 39%.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

”Industria coniacului relevantă din China a fost substanţial afectată sau ameninţată”, se arată în comunicat.

Măsura de marţi a venit după ce Uniunea Europeană a votat vineri să adopte tarife definitive de până la 45% pentru vehiculele electrice fabricate în China. Tariful suplimentar, care ar putea ajunge până la 35%, ar veni peste cel existent, de 10%.

China este ”foarte nemulţumită” de adoptarea de către UE a taxelor anti-subvenţii pentru vehiculele electrice chinezeşti, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului Comerţului chinez, numind decizia un act protecţionist care este ”nedrept, neconform şi nerezonabil.

China a lansat ancheta antidumping asupra coniacului importat din Uniunea Europeană în ianuarie.

Măsurile vin pe fondul unei scăderi a importurilor chinezeşti de brandy, volumele din august scăzând cu 40% faţă de anul trecut, potrivit UBS.

Comisia Europeană a declarat că va contesta impunerea provizorie de măsuri de către Beijing la nivelul Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

”Considerăm că aceste măsuri sunt nefondate şi suntem hotărâţi să apărăm industria UE împotriva abuzului de instrumente de apărare comercială”, a declarat Olof Gill, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru comerţ şi agricultură, într-o declaraţie trimisă prin e-mail.

Anunţul de marţi al Beijingului ”pare a fi o măsură de răzbunare în urma investigaţiei Comisiei (UE) asupra vehiculelor electrice”, a declarat ministrul francez al Comerţului, Sophie Primas, potrivit Reuters.

”O astfel de măsură de răzbunare ar fi inacceptabilă şi în totală contradicţie cu regulile comerciale internaţionale”, a adăugat ea, menţionând că Franţa va colabora cu Uniunea Europeană pentru a protesta împotriva deciziei Chinei.

Cea mai recentă măsură a Beijingului a afectat acţiunile producătorilor europeni de băuturi spirtoase, acţiunile Pernod Ricard scăzând cu 3,69, în timp ce Remy Cointreau au scăzut cu 8,34%. Acţiunile conglomeratului de lux LVMH – care produce coniac de lux prin marca sa Moet Hennessy – au scăzut cu 3,57%.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.