Chimcomplex anunţă că se retrage din licitaţia pentru concesionarea serviciului de termoficare din Iaşi, după ce Primăria nu a primit o finanţare nerambursabilă de 117 milioane de lei, care ar fi contribuit la modernizarea CET Holboca şi ”care modifică substanţial condiţiile iniţiale ale tranzacţiei”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În luna august, Chimcomplex informa că a depus recent o ofertă pentru concesionarea serviciului de termoficare din Iaşi ca parte a unui proiect amplu de dezvoltare industrială, denumit ”Combinatul de Biochimie Iaşi”. Ştefan Vuza, preşedinte Chimcomplex, spunea atunci că interesul companiei nu este în domeniul termoficării per se, ci în susţinerea unui proiect industrial de anvergură. Acest proiect prevedea construirea unei centrale de cogenerare de înaltă eficienţă la Holboca, care va deservi noul “Combinat de Biochimie Iaşi”.

”Chimcomplex S.A. Borzeşti (CRC), principalul producător şi furnizor de substanţe chimice vitale din regiune, continuă demersurile pentru proiectul de investiţie în Combinatul de Biochimie de la Iaşi, cu o schimbare de tactică. Compania se retrage din licitaţia pentru concesionarea serviciului de termoficare din Iaşi, după ce Primăria nu a primit o finanţare nerambursabilă de 117 milioane de lei, echivalentul a peste 23 de milioane de euro, care ar fi contribuit la modernizarea CET Holboca şi care modifică substanţial condiţiile iniţiale ale tranzacţiei”, arată un anunţ transmis de companie Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În acest context, Chimcomplex subliniază că îşi adaptează strategia pe termen scurt şi mediu, optând pentru o structură mai complexă, ce presupune şi o soluţie proprie de cogenerare.

„Chimcomplex intenţionează să concesioneze activele şi întregul amplasament CET Holboca II, loc în care se va realiza investiţia în Combinatul de Biochimie. Consiliul Local a primit, în acest sens, noile noastre solicitări în adrese oficiale şi le are în analiză. Noul plan prevede în continuare posibilitatea de a livra surplusul de energie termică produs de propria centrală de cogenerare în sistemul de termoficare al oraşului Iaşi, la un cost foarte mic. Oraşul va avea ca soluţie termică o nouă centrală separată, ce va fi amplasată la CET I. Activul de la CET II - Holboca va fi reintegrat într-o nouă platformă chimică, cu centrală de cogenerare, ce va asigura parte din necesarul de agent termic către cartierele cele mai apropiate din oraş. Noua configurare este benefică tuturor părţilor implicate”, spune Florian Staicu, director general adjunct Chimcomplex.

Combinatul de Biochimie va include opt fabrici specializate, care vor folosi tehnologii biochimice, consolidând poziţia României în industria de biochimie. Proiectul va genera 1.100 de locuri de muncă directe şi peste 4.500 de locuri de muncă indirecte, contribuind semnificativ la dezvoltarea economică a regiunii. Separat de parteneriatul cu Primăria Iaşi, Chimcomplex a demarat şi parteneriate cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” şi Academia Română, prin Institutul Petru Poni din Iaşi, cu care se vor face 3 clustere de cercetări avansate în tehnologii biochimice.

“Iaşul merită să îşi revigoreze industria chimică şi salutăm iniţiativele Guvernului, care în paralel anunţă un program de reindustrializare a ţării.” a mai declarat Florian Staicu, director general adjunct Chimcomplex.

Chimcomplex este principalul producător şi furnizor de substanţe chimice vitale din regiune, specializat în polioli, clorosodice şi oxo-alcooli. Este o companie strategică pentru economia românească, cel mai mare combinat de produse chimice, cu 2 platforme industriale la Oneşti şi Râmnicu Vâlcea. Chimcomplex este o companie cu o tradiţie de 70 de ani, care dezvoltă produse de calitate pentru o viaţă mai bună şi un viitor sustenabil.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.