CEO-ul TikTok, Shou Zi Chew, le-a spus parlamentarilor americani că angajaţii din China ai companiei-mamă ByteDance pot avea în continuare acces la unele date din SUA ale aplicaţie, dar a adăugat că acest lucru nu va mai exista odată ce planul său de diminuare a riscurilor, numit Proiect Texas, va fi finalizat, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Informaţia este semnificativă deoarece ajunge la punctul central al temerilor oficialilor americani cu privire la proprietatea TikTok şi arată, de asemenea, cât de dificilă şi consumatoare de timp poate fi separarea aplicaţiei de compania sa mamă din China.

Parlamentarii şi oficialii serviciilor de informaţii se tem că datele utilizatorilor din SUA ar putea ajunge în mâinile guvernului chinez prin intermediul ByteDance.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Acest lucru se datorează faptului că legea chineză permite guvernului să obţină informaţii privilegiate de la companii în pretinse scopuri de securitate naţională.

În timpul audierii mult aşteptate a lui Chew în faţa Comitetului pentru Energie şi Comerţ al Camerei, reprezentantul Bob Latta, R-Ohio, l-a întrebat pe Chew dacă vreun angajat ByteDance din China ar putea accesa în prezent datele din SUA.

”După ce Proiectul Texas este încheiat, răspunsul este nu. Astăzi, mai sunt câteva date pe care trebuie să le ştergem”, a spus Chew.

Mai târziu în audiere, într-un schimb de replici cu reprezentantul Tim Walberg, R-Mich., Chew a negat că împărtăşeşte date din SUA cu Partidul Comunist Chinez, spunând că TikTok este ”o afacere privată” care, la fel ca multe altele, se bazează pe ”o forţă de muncă globală.”

Ca răspuns la o solicitare de comentarii, săptămâna trecută, cu privire la o remarcă făcută într-un articol din Wall Street Journal conform căreia TikTok reprezintă o operaţiune de spionaj chineză, un purtător de cuvânt al TikTok a declarat că ”nu există adevăr” în acuzaţie.

Purtătorul de cuvânt a adăugat la acea vreme că, ”din octombrie 2022, toate datele noi ale utilizatorilor din SUA au fost stocate exclusiv în sistemul  cloud al Oracle, datele fiind protejate complet faţă de orice guvern străin.

Datele respective sunt gestionate exclusiv de U.S. Data Security – o subsidiară TikTok formată din americani, condusă şi localizată în America – al cărei unic obiectiv este protejarea intereselor de securitate naţională ale SUA, prin securizarea datelor utilizatorilor din SUA şi prevenirea manipulării externe a sistemelor noastre.”

TikTok a declarat joi că Proiectul Texas este deja în acţiune, dar sunt mulţi paşi pentru a ajunge la finalizare. Aceasta include ştergerea datelor de pe serverele TikTok din Singapore şi Virginia, un proces început săptămâna trecută.

Datele de pe acele servere sunt de tipul care, teoretic, ar putea fi încă accesate de angajaţii ByteDance din China, pentru moment. Odată ce datele sunt şterse, potrivit TikTok, acei angajaţi nu vor mai avea acces la datele utilizatorilor din SUA din aplicaţie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.