Cel mai mare grup de afaceri din Turcia, TUSIAD, a cerut sâmbătă preşedintelui Tayyip Erdogan să pună capăt politicii monetare a dobânzilor scăzute care a provocat prăbuşirea lirei turceşti şi să revină la ”regulile ştiinţei economice”, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Lira a atins vineri un minim record de peste 17 unităţi pentru un dolar american, în urma temerilor legate de o spirală inflaţionistă provocată de noua politică a lui Erdogan.

Moneda a pierdut aproximativ 55% din valoare anul acesta, inclusiv 37% în ultimele 30 de zile.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Grupul de afaceri TUSIAD a declarat că a avertizat guvernul cu privire la impactul negativ al politicii privind ratele scăzute şi că problemele economice dăunează afacerilor şi cetăţenilor.

”Ca urmare a instabilităţii cu care ne-am confruntat ​​în ultima vreme, a devenit clar că obiectivele din acest program economic nu vor fi atinse”, se arată într-un comunicat.

Acesta arată că ”a fost creat un mediu de neîncredere şi instabilitate”, iar modelul economic riscă să provoace probleme ”mult mai mari” în viitor.

”Chiar şi exporturile, care ar urma să beneficieze cel mai mult de pe urma acestui lucru, au fost afectate în acest mediu”, se arată în comunicat.

Sub presiunea lui Erdogan, banca centrală a redus dobânzile cu 5 puncte procentuale, începând din septembrie.

Erdogan a spus că noul model va stimula exporturile, ocuparea forţei de muncă şi investiţiile. Economiştii au numit experimentul ca fiind ”necugetat”.

Devlet Bahceli, un aliat al lui Erdogan şi lider al partidului naţionalist MHP, a respins comunicatul ”problematic” al TUSIAD şi a spus că noua politică economică va avea succes în pofida unui ”asediu” asupra economiei.

Dar Kemal Kilicdaroglu, liderul principalului partid de opoziţie, Partidul Popular Republican (CHP), a repetat un apel pentru alegeri imediate, iar Meral Aksener, preşedintele altui partid, Iyi, a declarat vineri că Erdogan ar trebui să demisioneze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.