Carlo Pignoloni, CEO şi country manager Enel România, afirmă că Europa este în acest moment principala victimă a trendului de dependenţă de importurile de gaz, iar această criză nu este nici prima şi nu va fi nici ultima pentru că este strict legată de preţul gazului şi de certificatele de carbon, care sunt strict legate de acest preţ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Aş vrea sa incep prin a le multumi colegilor de la Enel pentru eforturile depuse nu doar în 2021, ci şi în acest început de an, în toată această perioadă dificilă, pe fondul pandemiei. Le mulţumesc de asemenea pentru eforturile depuse în această criză, care a venit peste cea medicală şi care ne va afecta suplimentar activitatea. 

Această criză nu este nici prima şi nu va fi nici ultima pentru că este strict legată de preţul gazului şi de certificatele de carbon, care sunt strict legate de acest preţ. Aceste schimbări tectonice la care făcea referire domnul Timmermans fac referire la o criză care este dificil de gestionat deoarece vorbim de o marfă care este comercializată la nivel mondial, iar motivul real pentru care avem aceste creşteri mari de preţ sunt dificil de preconizat, dar şi de înţeles. De asemenea, ştim foarte bine că există şi probleme geopolitice la mijloc. O lecţie de învăţat de aici ar fi că ar trebui să renunţăm la mărfuri iar vestea bună este că acest lucru este posibil acum, prin electrificare, prin investiţii în regenerabile, vom scăpa de dependenţa de gaz”, a declarat marţi Carlo Pignoloni, CEO şi country manager Enel România, în cadrul unui summit pe energie.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

El afirmă că Europa este în acest moment principala victimă a acestui trend de dependenţă de importurile de gaz.

”Acesta ar fi pe scurt mesajul – ar trebui să realizăm tranziţia energetică, trasată de UE, pentru a atinge libertatea şi independenţa, mizând pe energia regenerabilă, care este prin definiţie locală. În plus, pe lângă componenta economică, utilizarea regenerabilelor ajută la lupta împotriva schimbărilor climatice, care a trecut de faza unei ameninţări şi este în prezent o realitate”, a precizat şeful Enel.

El spune că şi în alte ţări guvernele au luat măsuri pentru a nu lăsa consumatorii vulnerabili în faţa acestor creşteri mari de preţuri la energie şi gaze.

”Cu toate acestea, deciziile luate au pus furnizorii la mijloc şi din această cauză întâmpinăm destul de multe probleme. Vreau să vă aduc aminte că măsura plafonării preţurilor nu se încadreaza neapărat în toolkit-ul UE iar în acest moment UE revizuieşte acest toolkit. Revenind la noi, este evident că suferim financiar din cauza creşterii preţurilor, însă la acest aspect se adaugă şi cel al facturării pe baza noilor reglementări, care au adăugat dificultăţi suplimentare. Până acum am dat dovadă de rezilienţă, ne-am respectat promisiunile faţă de clienţi, nu am intervenit asupra preţurilor pe contractele semnate deja, însă este mai mult decât evident că acest lucru ar trebui să se schimbe începând cu aprilie. Ţinând cont de estimări, care spun că, din păcate, criza va continua pentru o perioadă mai lungă de timp, ne aşteptăm ca măsurile următoare să ţină cont de toolkit-ul despre care vorbeam mai devreme, de măsuri de fiscalizare, TVA, şi am auzit politicieni care au spus că acestea vor fi punctul de start pentru viitoarele măsuri de compensare”, a afirmat Carlo Pignoloni.

Referindu-se la distribuţie, spune că a fost foarte puternic afectată de criză şi este un domeniu pentru care nu s-a luat niciun fel de măsură.

”Suprinzător, în reglementarile româneşti nu există nicio provizie care să protejeze distribuţia de achiziţiile făcute în urma pierderilor de energie care au loc în orice reţea. Niciun distribuitor nu ar trebui să fie expus vreunui risc atunci când vine vorba de energia pe care o achiziţionează. Din cauza lipsei măsurilor în ce priveşte distribuţia, majoritatea distribuitorilor se vor confrunta cu probleme mari in 2022, deoarece majoritatea influxului de cash provenit din tarife ar trebui să fie folosit pentru a achiziţiona energie, motiv pentru care nu vor mai putea face investiţii. Aş vrea să trag un semnal de alarmă în ce priveşte măsurile la care ne-am fi aşteptat să fie luate şi care ar fi trebuit să includă şi paşi relevanţi pentru distribuţie, pentru că pierderile suferite pe acest segment îi impiedică pe distribuitori să acceseze fonduri europene, din cauza regulilor existente”, a spus Carlo Pignoloni.

El a preciat că în acest moment producţia de energie din surse regenerabile are de suferit din cauza mecanismelor şi reglementărilor, pentru că în mare parte taxarea companiilor nu este făcută pe profit, ci pe cifra de afaceri, din cauza faptului că majoritatea costurilor nu sunt recunoscute.

”Ca o concluzie, înţelegem că aceste măsuri au fost luate pe fondul crizei însă guvernul ar trebui să urmeze liniile trasate de UE şi toolkit-ul pus la dispoziţie, deoarece acesta conţine măsurile pe care toate celelalte ţări membre le aplică”, adaugă el.

Carlo Pignoloni se aşteaptă ca statul să compenseze clienţii în mod direct, ”nu să ne puna pe noi, furnizorii la mijloc, deoarece acest lucru atrage un stres financiar foarte mare asupra noastră”.

Pignoloni declară că nu furnizorul trebuie să plătească pentru compensare, ci statul.

”Ţinând cont de faptul că rambursarea întârzie şi trebuie făcută retroactiv pe mai multe luni, impactul financiar este foarte mare asupra furnizorilor. Vreau să avertizez că nu doar furnizorii sunt afectaţi, ci vorbim de o problemă sistemică ce afectează întreg lantul şi dacă nu va fi rezolvată curând, întreg sistemul energetic va intra în colaps”, mai spune el.

Întrebat ce ar trebui făcut pentru a rezolva această problem a preţurilor din energie şi a încuraja investiţiile, el a spus că trebuie să diferenţiem între termen scurt şi mediu.

”Pe termen scurt, criza va rămâne şi din cauza că am schimbat mecanismul şi designul pieţei, o schemă de compensare ar trebui să existe, altfel economia nu îşi va reveni pentru că există un impact direct şi asupra ratei inflaţiei. În primul rând, România are o mare problemă în ce priveşte capacitatea de generare. Şi autorităţile au recunoscut că, de câţiva ani, România importă energie mai mult decât exportă, deci este dependentă de alte ţări. Apoi, mai ştim că o parte din flota de stat nu este disponibilă, ceea ce înseamnă că nu există suficiente lichidităţi, spre deosebire de alte ţări. Răspunsul este să se revină la investiţii, în special în capacităţi de generare. Aici regenerabilele reprezintă o oportunitate concretă pentru România, deoarece există în ţară şi pot fi valorificate. Am putea, de asemenea, să valorificăm Directiva UE 944 care permite contractele bilaterale dintre producători şi furnizori pentru o perioadă mai lungă de timp. Este un instrument folosit în toată Europa şi în special în alte părţi ale lumii. Consider că ar trebui să schimbăm desingul pieţei în acest sens. Am citit în presă că şi Ministrul Energiei Popescu vrea să se îndrepte în această direcţie. În plus, in privinta vânzarii de energie PPA, este important ca statul să creeze o platformă de vânzare, pentru a nu exista situaţii în care să apară mari vânzători care comercializează energie PPA către companii la anumite preţuri. Acesta este modul în care mecanismul PPA funcţionează cel mai bine şi este primul pas către schimbarea designului pieţei pentru ca în acest moment marfa este cea care dictează preţul chiar dacă toţi producătorii primesc acelaşi preţ. Asta deoarece preţul marginal este cel care dictează piaţa, deci, cu alte cuvinte, cea mai scumpă oferta setează preţul. Aceasta este prima măsură care ar permite relaxarea preţurilor şi începerea unei noi revoluţii”, adaugă el.

În România, Enel se concentrează asupra investiţiilor în regenerabile şi vrea să extindă reţelele.

”Din nefericire, până acum am fost plafonaţi din perspectiva investiţiilor – de exemplu suntem în urmă în ce priveşte instalarea de contoare inteligente, comparativ cu Italia sau Europa în general, unde ne aflăm la a doua generaţie de contoare inteligente. Dar cu siguranţă dorim să dezvoltăm reţelele – spre exemplu ele vor fi esenţiale pentru transportul public sau privat şi trebuie să permitem dezovoltarea lor pentru că această revoluţie să aibă loc. Un alt mod de a face acest lucru este cu ajutorul prosumatorilor, însă doar prin intermediul digitalizării, deoarece atunci când ai zeci de mii de mici producători, aceştia pot fi gestionaţi numai digital. În Italia de exemplu gestionăm 500,000 prosumatori iar în Germania şi mai mulţi. Acesta este viitorul şi în România şi este un mod foarte bun de a recupera capacitatea stocată. Un program important care să includă un număr mare de prosumatori este o modalitate bună în acest sens”, spune şeful Enel. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.